Србија и Балкан

Чиме то амерички амбасадор прети Српској? Додик одговорио Марфију, реаговао и руски амбасадор

Председник Републике Српске одговорио је на изјаве америчког дипломате у БиХ Мајкла Марфија да САД неће седити са стране и посматрати како председник Српске води БиХ у сукоб
Чиме то амерички амбасадор прети Српској? Додик одговорио Марфију, реаговао и руски амбасадор© Milos Tesic/ATAImages

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да се амерички амбасадор у Сарајеву Мајкл Мафри сваким својим иступом меша у унутрашње ствари земље, што није посао ниједног дипломате, поготово не амбасадора САД у Федерацији БиХ.

Марфи је претходно изјавио да "САД неће седити са стране и посматрати како председник Српске води БиХ у сукоб", поновивши током гостовања на сарајевској Федералној телевизији да САД подржавају територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер БиХ.

"Ми смо ту делом да бранимо Дејтонски мировни споразум и државу БиХ. И устав је врло јасан - то је јединствена, суверена држава која се састоји од два ентитета и три конститутивна народа и осталих. Република Српска је ентитет у БиХ, дакле нема право, односно устав не предвиђа да се она отцепи", навео је Марфи у одговору на питање: "Како зауставити Додикове сталне сецесионистичке претње и антидржавно деловање?".

Коментаришући изјаву руског председника Владимира Путина да се руска оцена ситуације у БиХ у потпуности подудара са ставовима руководства Републике Српске, Мафри тврди да су "те изјаве погрешне, нетачне, засноване на погрешним информацијама и правним фантазијама".

Додик: Чиме то Марфи прети?

Додик се у изјави за Срну запитао чиме то Марфи прети Републици Српској и српском народу и ко говори о било каквом сукобу.

"Када из Федерације БиХ звецкају оружјем, када нападају и пљачкају српске повратнике, када се муџахедини слободно шетају БиХ и праве своје комуне, Марфи ћути, тада је и глув и слеп и нем. Шта то значи, да и ми треба да ћутимо и одобравамо да нас неко угњетава? БиХ је, господине Марфи, државна заједница коју чине два равноправна ентитета и три конститутивна народа - Срби, Хрвати и муслимани, и ми нећемо дозволити да будемо мањина, да нас било ко угрожава, или да нам отима територију, па ни велика сила као што је Америка. Не дамо своје, а ви претите колико хоћете", поручио је Додик.

Он је констатовао да је Марфи толико острашћен у својој мржњи према Србима да иде до те мере да чак тврди да у Сарајеву тече мед и млеко, у том истом Сарајеву где је протерано све српско, где је извршено етничко чишћење.

"У том Сарајеву где су Зукан Хелез и Рамо Исак пример личности које Марфи жели да види у институцијама, које ће за његов рачун и у његовом интересу обављати прљаве послове и претити, застрашивати, уносити немир међу становништво. То је једина порука коју тај шарлатан, амерички амбасадор, шаље народима у БиХ и који се ко зна којим средствима и на који начин, нажалост, нашао на позицији америчког амбасадора. Марфи рече и да је СДА, односно Бакир Изетбеговић лоше управљао Обавештајно-безбедносном агенцијом у Сарајеву, а ја мислио да том агенцијом управљају Американци. Верујем да нисам наиван, Марфи пере руке, сигуран сам да је на помолу нека афера", навео је Додик.

Председник РС је нагласио да је Марфијева ароганција до те мере неприхватљива да само поданици, какви постоје у ФБиХ, могу да прихвате његово понашење.

"Република Српска и српски народ нису неко ко ће седети са стране и чекати шта ће неки амерички амбасадор некоме издиктирати шта треба да урадимо, нити ће дозволити да било ко лаже и застрашује становништво Српске. Свим политичким и правним средствима сачуваћемо сувренитет Српске и БиХ", рекао је Додик у изјави за Срну.

Руски амбасадор у Сарајеву: САД одбацују међународно право

Амбасадор Руске Федерације у Сарајеву Игор Калабухов изјавио је да САД одбацују међународно право и да се ствара трајни осећај да амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи не разуме ни слово нити дух Дејтонског мировног споразума упркос чињеници да је написан на енглеском језику.

Калабухов је поводом Марфијевог тумачења изјаве председника Русије Владимира Путина о БиХ навео да је Путин буквално рекао да будућност БиХ треба да одређују њени грађани, али да се амерички амбасадор не слаже са тим.

"У суштини он је формулисао за БиХ свој 'закон Марфи' који гласи: 'БиХ – то сам ја; Мајкл Марфи'. Јер амерички амбасадор одређује који политичар је добар, а који је тоталитаран", навео је руски амбасадор у реговању на интервју америчког дипломате за сарајевску ФТВ, преноси Срна.

Калабухов је истакао да не жели да се дотиче традиционално арогантне и лицемерне реторике у вези са ситуацијом у БиХ која прелази границу мешања у унутрашње послове, што је ингеренција политичара и грађана БиХ.

"САД одбацују међународно право у корист митских правила, на којима је наводно заснован свет. Најсликовитији пример јесте подршка Вашингтона сурогатном 'високом представнику', када чак и врапци на огради Беле куће у Сарајеву схватају нелегитимност те фигуре", истакао је Калабухов.

Руски амбасадор у БиХ каже и да је "слободан онај новинар којем плаћа амерички амбасадор", а шири "малигну пропаганду" онај који пише "истину о неоколонијалним навикама Америке".

"И, коначно, амерички амбасадор, Мајкл Свемоћни, намеће санкције непослушнима. Ево вам конкретни пример делатности амбасадора. Он стално наглашава да подржава придруживање БиХ ЕУ. А да ли је читао познатих 14 услова? Једва. Амерички амбасадори не читају услове, они их диктирају", каже Калабухов.

Руски дипломата истиче да у тих 14 услова из оцене Европске комисије пише црно на бело да, ради чланства у ЕУ, БиХ мора раскинути споразум са САД о неизручењу америчких држављана Међународном кривичном суду.

"Испада, да амерички амбасадор подржава раскидање билатералног споразума са САД. Како ће на то реаговати у Вашингтону ако сазнају у неком комитету за истраживање антиамеричке делатности? Али, сигурно се ради о нечему другом. Амерички амбасадор једноставно понижава представнике ЕУ, знајући да ће и даље плесати како САД свирају. И ако Вашингтон нареди, онда ће примити БиХ – 'с обзиром на геополитичку ситуацију' – и с овим споразумом, и с ОХР-ом, уз лицемерне мантре о поштовању суверенитета БиХ", навео је Калабухов.

image