Србија и Балкан

Бивши потпредседник ДОС-ове владе: Вучић у Црној Гори ради за Србију, али и интересе Русије

За све лоше у Црној Гори криви су Русија, СПЦ и Вучић, каже Жарко Кораћ
Бивши потпредседник ДОС-ове владе: Вучић у Црној Гори ради за Србију, али и интересе Русије© A.K./ATAImages

Захваљујући Српској православној цркви, руски утицај је данас најјачи у Црној Гори, рекао је некадашњи члан Владе Србије Жарко Кораћ за подгоричку "Побједу".

Овај политичар који годинама није у српском парламенту, а његова Социјалдемократска унија више и не постоји, дао је опширан интервју за црногорски лист који не крије свој негативан став према Београду.

"Раније је руски притисак на Црну Гору био бруталан, што је резултирало најпре покушајем државног удара 2016, а онда и литијама које су довеле до смене власти. Путин то сада ради дискретније, лукавије", тврди Кораћ у интервјуу.

Избегао је да каже да је оптужница за такозвани државни удар на који се позива пала на Апелационом суду, јер је потпуно неутемељена.

Након што је оптужио СПЦ, Кораћ у другом одговору каже да је руски утицај једнак и у Србији и у Црној Гори, али је за пад режима Мила Ђукановића оптужио Русију. "Руси су 2020. оборили власт у Црној Гори", каже Кораћ, заборављајући колико су становници Црне Горе били револтирани због намере Ђукановића да отме манастире и имовину СПЦ у Црној Гори, због чега су покренули мирне литије и на изборима сменили власт која није слушала своје грађане.

"Влада Здравка Кривокапића изабрана је у Манастиру Острог, актуелни председник Црне Горе, премијер и шеф парламента дошли су из тог миљеа", каже Кораћ, настављајући да оптужује цркву.

После Русије и СПЦ, као највећег непријатеља Црне Горе Кораћ види председника Србије Александра Вучића.

"Црногорске политичаре Вучић окупља, корумпира, притиска, што ради делимично због Србије, али и у корист Русије", каже он.

Највише га брине реална могућност да Андрија Мандић и Милан Кнежевић уђу у реконструисану владу Милојка Спајића, јер како каже, ако се то деси "Црна Гора је дефинитивно у раљама Русије".

Русији је Црна Гора интересантнија од Србије и то зато што Москви наводно није довољан само Мандић на месту председника Скупштине, већ покушава да прекине европски пут Подгорице, додао је Кораћ.

Као спасиоца види наравно Америку, а на питање зашто Вашингтон не реагује, Кораћ каже да је притиснут својим проблемима, па не види посебну потребу да се умеша и спаси Балкан од руско-српског зла.

image