Србија и Балкан

Ђукановић: Темељни уговор са СПЦ велеиздаја, Абазовић ће одговарати

Данас се навршава годину дана од потписивања Темељног уговора са Спрском православном црквом у Црној Гори, што је Ђукановић поново искористио да шири мржњу према Србима
Ђукановић: Темељни уговор са СПЦ велеиздаја, Абазовић ће одговарати© Antonio Ahel/ATAImages

Бивши председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да је потписивање Темељног уговора са Српском православном црквом које се десило на овај дан прошле године највећа издаја Црне Горе након 1918, када је одржана Подгоричка скупштина и изгласано уједињење Краљевине Црне Горе са Краљевином Србијом

Ђукановићу је засметало што се поводом годишњице потписивања уговора огласио премијер Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић који је у име Подгорице и потписао споменути уговор.

Бивши владар Црне Горе је оценио да "поводом годишњице те велеиздаје премијер потврђује и своју особину беспризорног манипулатора".

"Рачунајући ваљда на плиткоумност и кратко памћење Црногораца, премијер нам сугерише да је одрицање од сакралног блага и културно-историјског идентитета Црногораца политички подвиг којег треба прославити. За толико безобразлука није довољно бити само велеиздајник и патолошки лажов, треба бити и без трунке морала", тврди Ђукановић.

Он је оптужио Абазовића да вређа здрав разум Црногораца и да је у "образложењу свог недела надробио све што једном шарлатану може пасти на памет".

"Сами тај чин има дугу предисторију сложености црногорско-српских односа. Али, да не мешамо озбиљне теме наших историјских неспоразума са политичким деловањем једног лакосенастог, властохлепног, издајничког маргиналца… Који је себи дао за право да у циљу допадљивости неким иностраним менторима понавља епохалну политичку глупост како су тобоже балкански национализми инспирисани корупцијом. Па испада да је више од 8 хиљада људи у Сребреници убијено из коруптивних побуда. Тако суди памет и морал случајног премијера Црне Горе", тврди Ђукановић.

У свом даљем одговору Ђукановић наводи да је Црна Гора у ратовима 90-их и у бомбардовању СРЈ 1999. потврдила своју отвореност, хуманост, пожртвованост, солидарност. 

Ђукановић ипак даље открива да га и не боли толико потписивање Темељног уговора са СПЦ, колико то што је његова партија помогла Абазовићу да постане премијер.

Како каже, најважнију политичку позицију у држави припадник мањинског народа добио је не случајно, већ је у питању био "велики искорак савремене Црне Горе у афирмацији мултиетничке демократије тврдњом да је то било изнуђено ослобађањем од дотадашње апостолске владе која је све радила да грађанску и секуларну Црну Гору преобрати у српску и теократску државу под управом СПЦ".

"Али и то би била манипулација Абазовићевог типа по рецепту власника 'Вијести', његових креатора, да се направи што мутнија мочвара у којој се све што вреди обесмишљава и релативизује. Али нико не може да оспори да је Црна Гора давањем премијерске функције представнику мањинског народа без изборног повјерења направила корак од седам миља, што је незамисливо не само у региону, него и у ширем окружењу, у демонстрацији искрене припадности политичком моделу мултиетничке демократије", каже Ђукановић.

Даље пита како је Абазовић то њему вратио. "Тако што је дао себи за право да закулисно (убеђен сам из користољубља) иза леђа стручне, научне и доброг дела политички релевантне јавности, преко колена пресеца историјске, вишевековне контроверзе црногорско-српских односа. Тако што ће се тим потписом одрећи културно-историјског и националног идентитета Црногораца, а тиме и реалног основа за постојање независне државе Црне Горе", каже Ђукановић.

Оптужује даље Абазовића да је узашао у сусрет идеолозима и политичким протагонистима "великосрпске идеје о Црногорцима као цвету српства и Црној Гори као 'српској Спарти'".

"Поништавјући тиме херојску тековину одбрањеног права на слободу и независност наших предака, од Петровића, преко комитског покрета, 13. јулских устаника и партизана до политичке генерације Јовановића, Милатовића, Ђурановица, Жарковића, Брајовића, Орландића... који су се у времену социјалистичке Југославије промишљено и храбро супротстављали асимилаторским настојањима из суседства. Наш несрећни премијер би све то да поништи и да затре и сећања на та историјска достигнућа. Не водећи рачуна о чињеници да то њему не припада. Ни по којем основу", каже Ђукановић.

"Једино што у њему вреди је то што је Албанац"

Подсећа даље да се од представника бошњачког и албанског народа у парламенту чуло да не желе да пресуђују у црногорско-српским политичким неспоразумима који имају дубоке историјске корене.

"Иако је грађанска Црна Гора државни дом свих нас заједно, овај резон поштених и одговорних људи заслуживао је и заслужује апсолутно поштовање. Али не и Абазовића. Многи људи знају како сам се енергично супротстављао свима који су замерали што смо дали подршку једном Албанцу да дође на чело Владе. Говорио сам и опет понављам: једино што у њему вреди је то што је Албанац. Колико и следбеник аутентичне укорењене традиције Албанаца у Црној Гори, то је друго питање", каже Ђукановић.

Даље додаје да Абазовићу "не припада право да решава тако значајне проблеме ни по основу нископроцентног изборног легитимитета".

"А још мање да ту велеиздају прославља као подвиг и да се руга са здравим разумом и достојанством Црногораца. Могао је сачекати још 20-ак дана па да слави незапамћени једногодишњи рекорд вршења власти након изгубљеног поверења у парламенту. Изгубљеног управо због тог историјског недела којим се хвали", каже Ђукановић.

На крају, Ђукановић чак и прети Абазовићу, наводећи да верује да није далеко дан кад ће за велеиздају он сносити одговорност, и то не само политички.

"Чега се паметан стиди, Абазовић се очигледно тиме поноси. Не види да је политички осрамоћен за сва времена", наводи се у реаговању Ђукановића.

image