Србија и Балкан

Столтенберг са Голобом: Поздрављам интерес Словеније за слање више трупа на КиМ

Изразили смо интерес да појачамо трупе Кфора, да помогне НАТО-у, али највише да помогне локалним властима да одрже мир, рекао је словеначки премијер.
Столтенберг са Голобом: Поздрављам интерес Словеније за слање више трупа на КиМ© Stepan Poghosyan/Photolure via Tanjug/AP

Генерални секретар Натоа Јенс Столтенберг је приликом састанка са премијером Словеније Робертом Голобом поздравио интересовање Словеније за слање више војника на Косово и Meтохију, преносе словеначки медији.

Како се се наводи, словеначки премијер је изразио интересовање за слање више војника у мировну мисију Кфора на КиМ.

Голоб је објаснио да конкретни планови у том правцу још нису дефинисани, али према његовим речима, Словенија је заинтересована за стабилност Западног Балкана, односно Босне и Херцеговине и тзв. Косова, где је присутна и са својим војницима.

На састанку Столтенберга и Голоба наглашена је потреба да ЕУ повећа своју сигурност у време када предизборна кампања у Сједињеним Државама поставља питања о посвећености Вашингтона својим савезницима.

Голоб је изразио интерес за одржавање стабилности и позвао на повећање трупа на Косову.

"Када је у питању Западни Балкан, Словенија је апсолутно и озбиљно заинтересована за одржавање стабилности региона. Не само због близине, већ зато што је ово доњи део Европе, ако хоћете да га тако назовете, где се последњих година види да је нестабилност све већа, с тим у вези смо изразили интерес да појачамо трупе Кфора, да помогне НАТО-у, али највише да помогне локалним властима да одрже мир", рекао је словеначки премијер.

На састанку су Столтенберг и Голоб, осим о Западном Балкану, разговарали и о Украјини и Блиском истоку.

image