Свет

Званичник америчког министарства одбране: Отпустите Столтенберга пре него што буде касно

НАТО ризикује да изазове рат у Европи, упозорава експерт
Званичник америчког министарства одбране: Отпустите Столтенберга пре него што буде касноGetty © Omar Havana / Contributor

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, који је дао Украјини дозволу да користи авионе Ф-16 који ће им ускоро бити испоручени за нападе унутар Русије, требало би да буде отпуштен сада, пре него што буде прекасно, сматра Стивен Брајен који је служио као директор особља Подкомитета за Блиски исток Одбора за спољне послове америчког Сената и заменик подсекретара одбране.

"Ово је еквивалентно НАТО објави рата. То је нерационалан и опасан потез који треба поништити што је пре могуће", упозорио је Брајен.

"Не само да је Столтенберг 'убер јастреб', већ и потпуно погрешно разуме сврху НАТО-а. Ако му буде дозвољено да остане на функцији, он ће увести НАТО у европски рат који би могао да укључи и нуклеарно оружје. Изнад свега, Столтенберг не схвата да је НАТО одбрамбени, а не офанзивни савез", навео је Брајен на свом блогу.

НАТО већ годинама плута у погрешном правцу. Меша се у ратове ван одбрамбеног домена НАТО-а, засноване на грубој политици која задовољава иначе инертне и кратковиде лидере САД и Европе. Ови ратови, који сада укључују Украјину, исцрпљују одбрану НАТО-а и слабе кључну одговорност Алијансе, а то је заштита територије својих чланица, подсетио је бивши званичник САД и додао да у "НАТО уговору не постоје одредбе које дозвољавају офанзивне операције ван граница".

"Сада Руси говоре да су многи плаћеници у Украјини, у ствари, високо обучени НАТО војници. Носе украјинске униформе са националним ознакама које их идентификују. Они су неопходни за управљање високотехнолошким оружјем које је НАТО послао Украјини. Када су Руси недавно заузели Авдејевку, пронашли су тела ових плаћеника, Американаца и Пољака, а раније су убили најмање 60 француских плаћеника у хотелу у Харкову", наводи Брајен.

"Сукоб у Украјини се убрзано претвара у рат НАТО-а, не само кроз снабдевање обавештајним подацима, обуком трупа и наоружањем, већ и снабдевањем искусних техничара. За Украјину је једноставно немогуће да управља системима противваздушне одбране као што су 'патриот' и НАСАМС, системима за лансирање ракета као што је ХИМАРС, или подржава британске и француске крстареће ракете 'сторм шедоу' без значајне спољне помоћи. Већина погибија НАТО особља је заташкана. Када их уопште пријаве, углавном кажу да је 'добровољац' пружао медицинску помоћ", пише он.

Брајен је упозорио да би слање НАТО пилота да управљају Ф-16 испорученим Украјини, који би требало да буду оперативни до почетка лета, "изузетно опасно".

"А сада је Столтенберг 'дао дозволу' Украјини да својим Ф-16 лети изнад руске територије. Рат је већ проширен дроновима НАТО-а, крстарећим пројектилима и ракетама којим се нападају циљеви у Русији. Додавање Ф-16 је квалитативна експанзија, јер се њима могу напасти руски градови. Русија се неће задовољити покушајем да обори Ф-16. Они ће, свакако, напасти украјинске аеродроме. Али хоће ли се ту зауставити? Вероватно не: Русија ће протумачити летење Ф-16 изнад своје територије као објаву рата Русији", упозорио је Брајен.

Ф-16 је одличан авион, али авиони које Украјина добија стари су око 20 година и иако могу да се надограде новијим оружјем, бољим компјутерима за управљање ватром, а можда чак и бољим радарима, они не могу да преживе руску ПВО и нападе врхунских руских авиона као што је Су-35.

Њихово летење изнад Русије је, дакле, само провокација која ће вероватно довести до ширег рата који се шири на Европу, пише Брајен и додаје да се "НАТО већ неко време игра са Русијом, посебно снабдевањем украјинске војске системима дугог домета".

Тешко да за то постоји војно оправдање, јер узнемиравање Русије само може довести до ескалације и углавном не јача украјинску војску, којој све више недостаје људства и муниције. Владимир Зеленски се вероватно нада да ће га спасити интервенција НАТО-а. Али из перспективе Русије, НАТО је већ интервенисао и ствари могу само да се погоршају, наводи бивши амерички званичник.

Није јасно ко је, ако је ико, рекао Столтенбергу да да тако непромишљену изјаву о употреби Ф-16. Оно што је јасно јесте да треба повући "дозволу" и отпустити Столтенберга, закључује Брајен.

image
VV inauguration
banner