Србија и Балкан

"НАТО чиваве": Словенија дала милион евра за гранате за Украјину, довољно за пола сата паљбе

Прикупљање граната за украјинску војску "с коца и конопца" наставља се широм Европске уније. По наређењу великих НАТО држава, тој акцији се прикључују и мање земље ЕУ. Једна од њих је од синоћ и Словенија
"НАТО чиваве": Словенија дала милион евра за гранате за Украјину, довољно за пола сата паљбеGetty © Pavlo Pakhomenko

Влада у Љубљани је синоћ обзнанила да се Словенија "придружила иницијативи Чешке за заједничку набавку муниције великог калибра за Украјину из држава које нису део Европске уније". У ту сврху је влада премијера Роберта Голоба изнедрила милион евра, иако већ месецима одбија захтеве синдиката лекара, тужилаца и јавне управе за повећањем плата, правдајући се да у државној благајни нема пара због санације августовских разорних поплава.

Али, за наставак рата у Украјини је словеначка влада ипак пронашла, ни мање ни више, него милион евра.

Према писању западних медија, украјинска војска би требало до јуна да добије прву муницију купљену у оквиру тзв. "чешке иницијативе", с обзиром да су европска складишта празна. Праг је тврдио да се за потребе режима у Кијеву по свету може откупити бар 800.000 артиљеријских граната, да би 8. марта Чешка објавила да је од савезника напабирчила довољно новца за куповину прве транше од 300.000 пројектила.

Словеначка влада је у четвртак "упозната са намером пружања даље подршке Украјини у оквиру чешке иницијативе", саопштено је у поруци Министарства одбране (МОРС) објављеној на друштвеној мрежи Икс. МОРС није открио детаље набавке муниције, са образложењем да је реч о поверљивом материјалу.

Војни аналитичари сматрају да би се Словенија, која се на Западу вазда рекламира као "најбољи познавалац Балкана", могла ангажовати на пражњењу војних депоа у државама које су управо на том терену.

Чешки саветник за националну безбедност и саветник премијера Томаш Појар је прошле седмице агенцији Ројтерс потврдио да би украјински војници најкасније до почетка јуна требало да добију прву муницију купљену у оквиру чешке иницијативе. До сада је наводно више од 15 земаља обећало да ће финансирати куповину муниције за Украјину.

Чешка је фебруара партнерима из НАТО-а предложила куповину муниције за Украјину од трећих земаља као одговор на недостатак капацитета за производњу ракета унутар држава ЕУ.

Од тада је, према тврдњама бриселског онлајн билтена "Еурактив", тај предлог подржало неколико европских земаља, изразивши спремност да финансирају куповину, али не и да шаљу своје војнике у Украјину, што је недавно предложио француски председник Емануел Макрон.

Чешки премијер Петер Фијала објаснио је прошлог уторка на конференцији у Прагу поводом 25. годишњице чланства Чешке у НАТО да је сврха иницијативе проналажење муниције на светским тржиштима, организовање финансирања и координација снабдевања Украјини.

"Чешка иницијатива је одлична, али ни издалека није довољна", тим речима је према Ројтерсу "чешку иницијативу" оценио украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба.

"Ако се, поред чешке иницијативе, ове године обистине још две иницијативе ... (на том месту је остао тајанствено неодређен) руске јединице у Украјини ће се суочити са већим проблемима на фронту", додао је Кулеба.

Ако је судити према реакцијама објављеним на друштвеним медијима, грађани Словеније не деле Кулебин ентузијазам поводом одлуке Голобове владе да и сама "искешира" наставак рата у Украјини. Словенију већ три месеца потреса штрајк синдиката лекара, уз штрајкове судија, тужилаца и административних радника у државној управи.

Заједнички именилац су премале зараде, а за данас заказан велики протест сељака отказан је у последњи час само зато што је министарка пољопривреде синоћ обећала да ће власт испунити њихове захтеве.

Штрајк лекара, који траје већ десет седмица, словеначки омбудсман као и заштитници права пацијената осудили су због кршење права најрањивијих група. Још посебно откако је 117 лекара-онколога, дакле две трећине Онколошког института у Љубљани, у петак објавило "упозорење" да ће заоштрити штрајк тако да што последице носити не само они који су оболели од бенигних тумора (а којима отказују заказане прегледе и операције под изговором да неће настати већа штета), већ да неће лечити ни болеснике са малигним болестима.

Заштитник права пацијената је такав потез назвао уцењивачким, док се из редова медицинских сестара и техничара (који не штрајкују и чија су права лекари занемарили) може чути да у Словенији није остало ни "Х" од Хипократове заклетве и да се због односа словеначких лекара према оболелима "Хипократ окреће у гробу као на ражњу".

Поврх свега рад владе Роберта Голоба као успешан према последњој анкети јавног мњења "Вокс попули" оцењује свега 14,4 одсто испитаника, док чак 70,3 одсто бирача сматра да је актуелна словеначка влада неуспешна.

Опозиција је већ натукнула да би требало расписати нове изборе, јер је држава у расулу. И баш у том тренутку, када влада тврди да нема пара за захтеване повишице плата, стиже вест да је пронашла "милион евра за Украјину".

Коментари на друштвеним мрежама су махом девастирајући по актуелну власт.

"Зашто Зеленски не прода једну од својих милионских вила, а његов премијер свој електрични аутомобил од 600.000 долара, па би имали за који тенк. Шта је мала Словенија скривила да финансијски мора да подржава тај идиотизам? Грађани сваким даном све више животаре. Спасавали смо грчке банке, сада спасавамо Украјину, сутра ћемо вероватно Израел", гласи један од огорчених коментара на Иксу.

Други је додао "Не у моје име!", док је трећи подсетио да "Словенија као нестална чланица Генералне скупштине УН има фантастичну прилику да предложи и подстакне преговоре за мир! Али авај, наши представници се опет понашају као дупелисци! Рођени за слуге..."

"Подржавате украјинске нацисте, а у Словенији нема пара за здравство, социјалну заштиту…", упозорио је четврти. "Боље би било да сте тај милион евра наменили запосленим у служби узбуњивања, на телефонској линији 112. Чиваве без кичме", љути се пети. И тако даље…

Чак и из реакција оних који подржавају одлуку Голобове владе - провејава разочарање. Један од њих је проверио цене производње граната и установио да су уочи украјинског рата, према документима НАТО-а, коштале 2.000 евра, а данас 8.000 евра. Што значи да је Словенија издвојила паре за свега 125 до 350 НАТО граната калибра 155 mm.

Према тврдњама врха украјинских власти то је једва довољно за пола сата паљбе, јер Кијеву треба 2.000 до 6.000 граната дневно. Поређења ради, руске трупе испале око 10.000 граната дневно.

Другим речима – "огромна помоћ" којом се словеначки политичари диче пред камерама испариће у облаку дима у року од око пола сата, за отприлике 125 салви, колико ће трајати украјинска артиљеријска ватра потпомогнута из Љубљане.

image