Србија и Балкан

Како је Гркиња помогла Приштини: Променила одлуку и отворила врата "Косову" у Савету Европе

Пошто је раније инсистирала да власт Куртија испуни три кључна услова за чланство, а сада је, по њој, довољно и то што је после осам година враћена земља манастиру Високи Дечани
Како је Гркиња помогла Приштини: Променила одлуку и отворила врата "Косову" у Савету ЕвропеGetty © Presidency of Kosovo/Handout/Anadolu

Упркос томе што такозвано Косово не испуњава ниједан услов по статуту Савета Европе, многе чланице спремне су да погазе све принципе међународног права и лажну државу приме у ову организацију.

Предигра за овај подли план заказана је за понедељак, када ванредно заседа Политички комитет СЕ. На тој седници разматраће се препорука известиоца за Косово Доре Бакојани да Приштина буде примљена у пуноправно чланство СЕ.

Иначе, Гркиња је за кратко време "окренула плочу", пошто је раније инсистирала да власт Аљбина Куртија испуни три кључна услова за чланство, а сада је, по њој, довољно и то што је после осам година враћена земља манастиру Високи Дечани.

А, претходно је некадашња шефица грчке дипломатије тврдо инсистирала да се испуне и преостале две тачке: формирање Заједнице српских општина и решење за експропријацију земљишта у општинама са већинским српским становништвом.

Шефица сталне делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе Биљана Пантић Пиља каже да је ово "врло разочаравајућа одлука, посебно када се узме у обзир да Бакојанијева долази из Грчке која није признала независност тзв. Косова".

"Она као искусни политичар се вешто извлачи из свега и говори да ће коначну реч дати Комитет министара, а прво се о томе одлучује на састанку Политичког комитета СЕ. У званичној агенди састанка Политичког комитета нигде се не спомиње гласање о њеном предлогу, али постоји празнина у коју та тачка може да буде додата", каже Пиља.

Делу међународне заједнице очигледно се жури, чим су заказали ванредни састанак, непосредно пре католичког Ускрса који слави већина чланова, а Бакојанијева је очигледно подлегла њиховим притисцима и променила мишљење.

Пиља наводи да Гркиња очигледно сматра да је Приштина показала жељу за договор тиме што је укњижила земљу манастира Високи Дечани:

"Тако да без обзира на онај њен став од пре две недеље, где је децидирано рекла да су три услова, сад тврди да је ово, ипак, довољно да прође процедуру, а за остало, сад парафразирам, "ако тзв. Косово буде примљено, да буде у неком постмониторингу где ће се пратити да ли су испунили остале услове". Када Бакојанијева представи свој извештај, о њему се гласа и уколико се изгласа, онда иде 15. априла пред ПС СЕ, а коначну реч даје Комитет министара који би требало да заседа у мају. Пријем тзв. Косова било би кршење међународног права и јединствен пример да један ентитет постане чланица ове организације", каже Пиља.

image