Србија и Балкан

РТ Балкан сазнаје: О судбини захтева тзв. Косова у Савету Европе одлучиће Гркиња Дора Бакојани

Некадашња министарка спољних послова Грчке изабрана је данас у Скупштини Савета Европе за известиоца по питању чланства тзв. Косова у тој организацији
РТ Балкан сазнаје: О судбини захтева тзв. Косова у Савету Европе одлучиће Гркиња Дора Бакојаниwww.globallookpress.com © Takis Sagias

Одбор за политичка питања Скупштине Савета Европе изабрао је Дору Бакојани за известиоца за захтев такозваног Косова за чланство у Савету Европе, сазнаје РТ Балкан.

У питању је некадашња министарка спољних послова Грчке, бивша председавајућа ОЕБС-а, градоначелница Атине, министарка културе и државна подсекретарка, којој је поверен посао да напише извештај о Приштини.

"Све политичке групе усаглашене су да је Бакојани једна од најобјективнијих кандидата за известиоца. Познаје ситуацију и врло је искусна, тако да може да напише избалансиран извештај за комитет", каже за РТ Балкан Елвира Ковач, чланица Делегације Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе.

Ковач додаје да ће бити изабрани и известиоци за мишљење правног комитета и комитета за једнакост и недискриминацију, што ће се вероватно десити ове седмице.

"Најбитнији је политички извештај политичког комитета који ће писати Бакојани", напомиње Ковач.

Никад се не зна колико ће тачно трајати процес пријема тзв. Косова и Савет Европе, каже Ковач, али напомиње да ће наши посланици у том телу разговарати са својим колегама.

"Вероватно ће неки хтети да убрзају ову процедуру, али то ће нам наредних неколико месеци показати", закључује Ковач.

Према стандардним процедурама, након овог именовања известиоца, он ће израдити извештај који би требало да представља став те организације и мапу пута ка евентуалном чланству. 

Тзв. Косово је доставило захтев за пријем у Савет Европе 12. маја прошле године, и тај захтев је био стопиран због споразума по којем се Приштина обавезала да неће тражити чланство у међународним организацијама док траје дијалог са Беоргадом.

Тај договор је прекршен у априлу ове године када је Комитет министара Савета Европе захтев Приштине проследио Парламентарној скупштини на консултације, са 33 гласа, седам против и три уздржана.

image