Србија и Балкан

Преминуо чувени фотограф Томислав Петернек

Фотографијом се бавио од 1954. године
Преминуо чувени фотограф Томислав Петернек© A. K./ATAImages

Чувени српски фотограф Томислав Петернек преминуо је у 91. години у Београду. Био је носилац највећих звања у професији и добитник више домаћих и међународних награда, а његове фотографије објављиване су у најзначајнијим светским листовима.

Томислав Петернек рођен је 1933. године у Винковцима, а фотографијом се бавио од 1954. године.

Новинском фотографијом почео је да се бави у крагујевачкој "Светлости". Убрзо прелази у Београд и свој рад наставља у "Борби", "Младости", "Југословенској ревији", "Економској политици".

Чак 24 године, од 1970. био је уредник фотографије у београдском недељнику НИН и на том месту је остао до пензионисања 1993. године. Његове фотографије објављене су на 700 насловних страна тог недељника.

Петернек је радио фотографије за разне светске медије, а поред тога био је акредитован при министарству информисања Југославије као дописник великих фото-агенција међу којима су Ројтерс, Истлајт, Контраст, УНИЦЕФ, Корби Сигм и др.

Својим фото-апаратом бележио је најзначајније домаће и међународне догађаје, ратне сукобе и демонстрације.

Фотографисао је последице разорног земљотреса у Скопљу 1963. године и пола века касније их представио на изложби у том граду.

Својим фотографијама обележио је историју бивше Југославије, али и део догађаја након распада земље. Забележио је на фотографијама и ратне сукобе у Хрватској.

"Ја нисам тамо одлазио као викенд фотограф, што су многи радили. Дођу преко викенда и нешто сниме. Ја се настаним у место да бих се упознао с људима, да би ми људи више веровали", објашњавао је Петернек у емисији "Професионалци".

Био је чак позван и као сведок на суд за ратне злочине.

"У холу суднице прилази ми једна девојчица и каже - чика Томо ево како сам порасла на вашем млеку. Ми смо имали ратне дневнице, ја сам за ратне дневнице куповао млеко и носио тој деци. То је Петрова гора, предграђе Вуковара, тако смо се и спријатељили", навео је Петернек.

Истицао је да му је НАТО бомбардовање посебно тешко пало.

"Не постоји ниједна моја изложба на којој бар пет фотографија не буде бомбардовање. Ја им то опростити нећу никада, нека им опрашта ко год хоће", истицао је Петернек.

Бавио се и примењеном, рекламном и модном фотографијом.

Од 1980. године бавио се и подводном фотографијом – снимао је у Јадранском мору, Карипском мору, Индијском океану, Црвеном мору.

"Једном слажете у фотографији, читаоци вам никада више неће веровати", говорио је.

image