Србија и Балкан

Вулић: Српски народ је кроз историју побеђивао дивизије Немаца, Шмит за нас не постоји

Политичку сцену у БиХ неће релаксирати формална одлука ЕУ да отвори преговоре са БиХ, без конкретног датума преговора
Вулић: Српски народ је кроз историју побеђивао дивизије Немаца, Шмит за нас не постоји© РТ Балкан/Јелена Марковић/Уступљена фотографија

Шеф посланичког клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је да се по ко зна који пут потврђује да је БиХ земља апсурда због најновијих најава да ће непризнати високи представник Кристијан Шмит наметнути изборни закон, док је заменик председавајућег Савета министара БиХ Сташа Кошарац упитао због чега се одмах не испуне услови које Република Српска сматра приоритетним и зашто се на тај начин не релаксира политичка ситуација у БиХ.

"Док се залажемо за европски пут, тражимо модел за дијалог и договор домаћих политичара, сарајевским улицама шепури се тамо неки туриста и осмишљава како БиХ вратити безброј корака назад", истакла је Вулићева за Срну поводом информације да ће Кристијан Шмит, којег у Српској не признају за високог представника у БиХ, данас наметнути изборни закон.

Она је упитала каква је демократија где способним и самосталним грађанима управља некакав политички, пропали и искомплексирани тутор?

"Нема закона којим ће Шмит уништити Републику Српску и српски народ, а они који пристају да му буди поданици и послушници, те дозвољавају немачком држављанину да им уређује БиХ, док су им уста пуна њене наводне суверености, немају се чему добром надати. Очигледно да пристају да живе у колонији и протекторату, иако тако не могу у ЕУ, за коју се наводно залажу", истакла је Вулићева.

Нагласила је да је српски народ кроз историју побеђивао дивизије Немаца, а један Шмит је мали мрав који сигурно неће уређивати живот становника Републике Српске који су изабрали своје политичке представнике на демократски и легитиман начин.

"И зато не постоји фрустрација и хистерија Кристијана Шмита коју политички представници Републике Српске не могу и неће победити. Што се нас тиче, Шмит не постоји, нити ће постојати било каква одлука или закон које он намеће", поручила је Вулићева.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да је Кристијан Шмит највећа претња безбедности у БиХ и да ни он ни ОХР немају право да доносе законе и да ће такво деловање удаљити БиХ од ЕУ, али и од појма суверене земље.

Каран је истакао да законе на нивоу БиХ може доносити Парламентарна скупштина уз консензус Републике Српске и Федерације БиХ.

"БиХ не може ни у ЕУ без Републике Српске. Онда имате високог представника који свих ових година, или Шмита који је нико и ништа, руши дејтонску структуру", рекао је Каран.

Он је истакао да највећу одговорност за стање у БиХ, осим Шмита, сноси и Уставни суд БиХ који не може функционисати без српских судија.

"Првог дана када су изашли из тога, они су постали неуставни и постали рушиоци ове земље. Од Шмита има само неко гори, а то је Уставни суд БиХ. У Уставу нема високог представника и високи представник не може доносити законе. Да су само то рекли, сачували би БиХ. То су два рушиоца БиХ", рекао је Каран.

Како помоћи БиХ?

Политичку сцену у БиХ неће релаксирати формална одлука ЕУ да отвори преговоре са БиХ, без конкретног датума преговора, већ испуњавање легалних и легитимних захтева Републике Српске за затварање Канцеларије високог представника и реформисање Уставног суда БиХ из кога треба да оду стране судије, поручио је заменик председавајуће Савета министара Сташа Кошарац.

Кошарац је навео да су тога, очигледно, свесни и представници сарајевске "тројке", посебно Елмедин Конаковић, који је јасно казао да БиХ не може у ЕУ са високим представником и страним судијама у Уставном суду БиХ.

"Зато је право питање за Конаковића и 'тројку' зашто мисле да треба чекати на решавање тих питања када је и њима и нама потпуно јасно да су странци, посебно Кристијан Шмит, Мајкл Марфи и њима слични, кључни реметилачки фактор и најозбиљнији безбедносни проблем у БиХ", истакао је Кошарац на Инстаграму.

Он је упитао зашто се одмах не испуне услови које Република Српска сматра приоритетним и зашто се на тај начин не релаксира политичка ситуација у БиХ како би убрзано испуњавали и све друге европске услове и стандарде.

image