Србија и Балкан

Србија трећи дан тражи малу Данку: Шта се до сада зна, и у ком правцу иде истрага

Сви који су били у непосредној близини Данке Илић су под сумњом, што не значи да се сматрају кривим
Србија трећи дан тражи малу Данку: Шта се до сада зна, и у ком правцу иде истрага© TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ/MUP

Потрага за несталом двогодишњом девојчицом Данком Илић из Бањског Поља, код Бора, наставља се трећи дан.

Сви који су били у непосредној близини Данке Илић су под сумњом, што не значи да се сматрају кривим.

Данка Илић нестала је у уторак, 26. марта, око 13.45 сати, систем "Пронађи ме" је у понедељак активиран први пут у Србији, а како је наведено на сајту pronadjime.mup.gov.rs, девојчица има смеђу косу, браон очи, а висока је око 85 центиметара. У тренутку нестанка на себи је имала љубичасте панталоне, маслинастозелену јакну и косу везану у реп.

У потрази за Данком Илић, чији је нестанак пријављен у уторак, учествује више од 500 припадника Министарства унутрашњих послова - Жандармерија, полиција опште надлежности, Управа криминалистичке полиције, Управа за технику, Хеликоптерска јединица, Сектор за ванредне ситуације, Управа саобраћајне полиције, Полицијска управа у Бору, као и Горска служба спасавања и чланови добровољног ватрогасног друштва.

У међувремену се организовао и велики број волонтера који су окупљени у мање групе заједно са надлежним органима и службама претраживали околне шуме и долину Брестовачке реке. Нажалост, потрага још није дала резултате. 

После два дана трагања за двогодишњом Данком Илић у насељу Бањско Поље код Бора, полиција је јуче саопштила да обуставља потрагу, јер све указује на то да се девојчица не налази на том подручју, површине 10 квадратних километара.

Током потраге проверавали су да ли постоје сигурносне камере било где на кућама или другим објектима у том месту. Утврдили су да постоји само једна кућа у којој је уграђен видео-надзор. 

Јасмина Стојадиновић, жена из Бањског поља чија је кућа опремљена надзорним камерама открила је да је примећен аутомобил који је улицом прошао веома брзо и то у време нестанка девојчице. Истиче и да је чудно да се аутомобил са крагујевачким таблицама појави у њиховом крају и то само неколико минута након  што је мајка приметила нестанак девојчице.

У току претходне ноћи појавила информација да је Данка Илић пронађена, што се испоставило као нетачно.

Тим поводом реаговало је и Министарство унутрашњих послова које је апеловало на медије да не објављују непроверене и нетачне информације јер на тај начин угрожавају истрагу.

Безбедност и проналазак девојчице је, како су нагласили, апсолутни приоритет који је изнад свих других интереса.

Шта знамо о оцу и мајци нестале девојчице

Пре него што је преко портала pronadjime.mup.gov.rs објављен апел, родитељи мале Данке објавили њену на слику на Фејсбуку уз апел да се на број 065/281 6041 јави свако ко има било какве информација о нестанку девојчице.

Мајка нестале девојчице дала је медијима изјаву. 

"Живимо у Бору. Довела сам их да се мало истрче и прошетају. Моји су пореклом одавде и као дете сам ту често боравила. Док сам се окренула, није је било. Она још нема две године, у мају ће их напунити. Не говори још. Звала сам је, дозивала, није ми се одазвала. Ту у близини има једна шумица. Молим Бога да је што пре нађемо", рекла је мајка.

Данкин отац је првог дана, када је девојчица нестала, објавио потресну објаву на Фејсбуку у којој каже: "Злато татино, наћи ће те тата".

Мајци нестале девојчице Данке Илић (2) полиција је, у току јучерашњег дана, узела телефон и послала на вештачење. То је уобичајена процедура, јер је она последња видела дете и била са њим.

image