Србија и Балкан

Дачић огорчен због одлуке СЕ: Сумрак међународног права, Србија увек била коректна према Грчкој

Нема састанка на ком Грчка не инсистира да ми поштујемо њен територијални интегритет и суверенитет на копну, мору и ваздуху, поручио Ивица Дачић осврћући се на став главног известиоца Гркиња Дора Бакојани
Дачић огорчен због одлуке СЕ: Сумрак међународног права, Србија увек била коректна према Грчкој© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Министар спољних послова у техничкој влади Србије, Ивица Дачић, оценио је да одлука Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе о препоруци за пријем тзв. Косова у чланство Савета Европе није морала да буде "овако хитна". Додаје да није у реду то што је предлог поднела главни известилац за пријем Косова у Савет Европе Гркиња Дора Бакојани, "зато што је Србија према Грчкој увек била веома коректна".

"Нема састанка на ком Грчка не инсистира да ми поштујемо њен територијални интегритет и суверенитет на копну, мору и ваздуху. Дора Бакојани није било ко, она је из породице Мицотакиса, она је сестра премијера", казао је Дачић.

Дачић је гостујући на ТВ Пинк рекао да је неко проценио да је Приштини незгодно што се неко тамо налази под критикама и да је време да се притисне Србија, како би се нешто решило пре избора у Америци.

"Ви не можете да решите питање статуса 'Косова' на један начин, а да онда решавате питање Украјине на други начин. Ова одлука представља директно кршење наших националних и државних интереса, кршење нашег територијалног интегритета и сумрак међународног права", казао је Дачић.

Српски шеф дипломатије додао је да је та одлука супротна свим принципима на којима почива Савет Европе, иако је Србија знала да ће се то десити јер је повод било то што је "укњижена земља на манастир Дечане, о чему је суд донео одлуку још пре седам година".

"То је једна манипулација. Долази у време кад они не испуњавају ништа, не само да не испуњавају него и затежу ситуацију на 'Косову', доводе наш народ у хуманитарну катастрофу. Ето, то је та политичка реалност у којој живимо", рекао је Дачић и додао да се коначна одлука очекује у мају.

Каже да је за то потребна две трећина гласова, или половина од гласалих, рачунају се они који гласају, не рачунају се они који нису гласали или су уздржани, појаснио је Дачић.

image