Србија и Балкан

Курти, Османијева и Коњуфца писали Дори Бакојани: Примите нас у Савет Европе, формираћемо ЗСО

У писму се наводи да ће Приштина верно поштовати листу обавеза, укључујући и формирање ЗСО
Курти, Османијева и Коњуфца писали Дори Бакојани: Примите нас у Савет Европе, формираћемо ЗСОGetty © Ferdi Limani

Председница, премијер и председник Скупштине такозваног Косова, Вјоса Османи, Аљбин Курти и Гљаук Коњуфца послали су писмо главном известиоцу за пријем "Косова" у Савет Европе Дори Бакојани у ком се обавезују да ће поштовати све чланове Бриселског и Охридског споразума, укључујући и формирање Заједнице српских општина, пише "Национал".

У писму се наводи да ће Приштина верно поштовати листу обавеза, укључујући и формирање ЗСО.

"У свом писму од 21. марта 2024. дали сте нам 'предложене обавезе које ће Косово морати да испоштује када постане део Савета Европе'. Ваше писмо указује да ова листа, на коју је потребан одговор косовских државних институција, чини саставни део нашег процеса аплицирања и представља важан корак у процесу пуноправног чланства Косова у Савету Европе", наводи се у писму које су потписали Османијева, Курти и Коњуфца.

У писму које је послала Бакојани се наводе области везе за људска права и заштиту невећинских заједница, као и питање Бриселског споразума, уз хитно формирање Заједнице српских општина.

"Осигурати ефикасну примену правног оквира за заштиту националних мањина. Предузети суштинске и опипљиве кораке у циљу спровођења свих чланова Бриселског и Охридског споразума, што подразумева што пре успостављање Заједнице општина са српском већином", наводи се у прилогу.

Помињу се и адекватни ресурси за Канцеларију повереника за језике.

"Издвојити довољне ресурсе за ефикасну имплементацију законодавства о употреби језика и осигурати правно утемељење, независност и обезбеђивање адекватних ресурса за Канцеларију повереника за језике. Повећати мере за подршку социо-економској интеграцији и политичком учешћу припадника невећинских заједница", наводи се у додатку.

Док се на листи обавеза везаних за функционисање демократских институција и поштовање владавине права, институционални лидери обавезују да ће престати са критикама на рачун правосуђа, које су честе у овом сазиву, такође се спомиње и питање експропријације на северу.

"Што се тиче функционисања демократских институција и поштовања владавине права, у потпуности поштовати независност правосуђа, укључујући уздржавање од претеране критике која подрива поверење у правосуђе, наставити борбу против корупције и организованог криминала, осигурати да се експропријације спроводе у строгом складу са законом и да сви будући закони у овој области буду у потпуности усклађени са Ахтисаријевим планом, укључујући и област заштите имовине Српске православне цркве, да се у складу са околностима што пре измени Нацрт закона о експропријацији непокретности, који је достављен Скупштини Косова", наводи се, између осталог, у прилогу који су Османијева, Коњуфца и Курти приложили у писмо за Дору Бакојани.

Даље се очекује да се предузму све мере за деескалацију тензија на северу Косова и уздржавање од одлука које могу утицати на права и услове живота српске заједнице које воде даљем погоршању безбедносне ситуације.

"Треба предузети хитне мере за промовисање реинтеграције косовских Срба у полицијске снаге, правосуђе и тужилаштво на северу Косова, уздржавање од коришћења специјалне полиције на северу Косова за редовне полицијске дужности, да се постарају да се ангажују у случају потребе и да појачају сарадњу са Кфором и Еулексом", наводи се у додатку.

Известилац за Косово у Савету Европе Дора Бакојани ове недеље је саставила нацрт извештаја за чланство Косова у овој организацији.

У последњем нацрту се препоручује чланство Косова у Савету Европе, али се помињу и нека питања која Косово мора да испуни након чланства.

image
VV inauguration
banner