Србија и Балкан

Приштина: Попис становништва на "Косову" 5. априла, пописиваће се и север

Агенција за статистику уврстила је у попис и упитник за евидентирање ратне штете, истичући да су ти подаци неопходни како за преговоре са Србијом, тако и за чланство у ЕУ
Приштина: Попис становништва на "Косову" 5. априла, пописиваће се и северGetty © Matteo Placucci/NurPhoto

Приштина је најавила да 5. априла почиње попис становништва којим ће бити обухваћен и север насељен претежно српским становништвом, пише "Газета експрес".

Попис се проводи како би се стекао прецизан увид у социјалне и друштвене услове живота грађана, који ће у оквиру пописа попуњавати седам упитника, укључујући и онај о штети причињеној током сукоба 1998. и 1999 године, преноси "Косово онлајн".

Попис ће почети у петак следеће недеље, трајаће до 17. маја, а прелиминарни резултати биће објављени у року од три месеца, по завршетку процеса.

После више од две године одлагања, тзв. Косово ће побројати становнике, домаћинства и станове или куће, а у попис ће бити укључен и север насељен претежно српским становништвом.

У попису становништва биће ангажовано око 3.500 пописивача и 891 надзорник, као и представници Агенције за статистику.

Биће потребно попунити седам упитника, укључујући и онај о "ратној одштети" и регистрацији расељених лица.

Агенција за статистику правда прикупљање ових података значајем за доношење бољих политика за тзв. Косово, планирање буџета и инвестиција, као и побољшање услова живота свих грађана.

Према закону, сваки становник је у обавези да током пописа достави пописивачу све тачне податке у упитницима за попис становништва.

У индивидуалном упитнику има укупно 42 питања. Изјава о верском уверењу је такође укључена у овај образац.

Испод питања се појашњава да према тзв. Уставу Косова, регистровано лице може изабрати да се не изјасни по питању вероисповести. Исто појашњење налази се и под питањем о етничкој припадности.

Следећа питања се односе на држављанство, пребивалиште, образовање и запослење.

"Ако бисте нашли посао, да ли сте спремни да почнете да радите у наредне две недеље", једно је од питања.

На крају обрасца су и питања о путовању и врсти превоза који грађани користе, у оквиру кога је дато 14 опција.

Приштинска агенција за статистику уврстила је у попис упитник за евидентирање ратне штете, истичући да су ти подаци неопходни како за преговоре са Србијом, тако и за чланство у Европској унији.

Прво питање је да ли је породична привреда имала економске штете као резултат рата. Ко одговори са "да" мора да означи и општину и место становања.

Упитник подразумева и изјашњавање о вредности уништене имовине током сукоба (од 10.00 евра до више од 40.000 евра).

Затим се грађани изјашњавају да ли у њиховим домаћинствима има погинулих, повређених, несталих или затворених, при чему се тражи број, име и презиме сваке особе, година рођења, година смрти и пол.

Последње питање је да ли је у оквиру породице било других штета (тортура, насиље, психичке последице).

Последњи попис становништва на тзв. Косову обављен је 2011. године, према коме је укупан број становника покрајине износио 1.739. 825 .

У овом попису нису били обухваћени становници општина са српском већином на северу КиМ, Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Северна Митровица.

image