Србија и Балкан

Лајчак више неће представљати ЕУ у дијалогу Београда и Приштине: Словачки дипломата добио нови посао

Лајчаково именовање је део велике ротације у европском дипломатском сервису. Према сазнањима РСЕ, ове недеље су именована 43 европска амбасадора у разним светским земљама
Лајчак више неће представљати ЕУ у дијалогу Београда и Приштине: Словачки дипломата добио нови посао

Специјални представник Европске уније (ЕУ) за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак напустиће ту функцију крајем августа, сазнаје Радио Слободна Европа (РСЕ) из поузданих дипломатских извора.

Према њиховим изворима, Лајчак ће бити именован за амбасадора ЕУ у Швајцарској а дужност ће преузети 1. септембра ове године.

Лајчак, бивши словачки министар спољних послова, именован је за европског посредника у дијалогу у априлу 2020 године. Његов мандат истиче крајем августа.

За сада нема потврде ко ће наследити Лајчака. Како су објаснили извори РСЕ, расправа унутар ЕУ је већ почела али одлука ће бити донета након европских избора заказаних за јун ове године.

Како наводи РСЕ, циљ је да Лајчаков наследник буде именован пре првог септембра како се не би створила институционална празнина, али именовање те особе треба да чека на избор новог шефа дипломатије, функцију коју сада врши Жозеп Борељ.

Именовање новог европског шефа дипломатије и осталих челника ЕУ институција ће уследити након европских избора.

Лајчаково именовање је део велике ротације у европском дипломатском сервису. Према сазнањима РСЕ, ове недеље су именована 43 европска амбасадора у разним светским земљама.

Међу њима, како су за РСЕ потврдили дипломатски извори, налазе се и нови амбасадори за Босну и Херцеговину и "Косово".

Шеф делегације у БиХ биће Луиђи Сорека досадашњи амбасадор ЕУ у Албанији.

Канцеларију ЕУ на КиМ ће водити естонски дипломата Аиво Орав. Он тренутно служи као амбасадор Естоније при ЕУ. Раније је имао функцију шефа ЕУ делегација у Северној Македонији као и у Црној Гори.

image