Србија и Балкан

Лајчак: Између Београда и Приштине постоји врло мало поверења

Верујем да Курти неће довести "Косово" у изолацију, додао је специјални изасланик ЕУ
Лајчак: Између Београда и Приштине постоји врло мало поверења© Milos Tesic/ATAImages

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је, да када је у питању стратегија за дијалог у наредним месецима, две стране пре свега треба да нормализују односе.

"Европска унија олакшава процес. Веома је важно да се почне пре европских избора, јер тада Европска унија улази у период транзиције. Затим ће на изборе изаћи Сједињене Америчке Државе. То неће бити тренутак за доношење одлука”, нагласио је Лајчак за италијански лист "Стампа".

У дијалогу се и даље разговара о редоследу корака за примену тзв. Охридског споразума и његовог Анекса јер је ниво поверења између Београда и Приштине веома низак, рекао је Лајчак, те додао да бољег договора од тога нема, па да је због тога потребно фокусирање на његову примену.

Оценио је и да је постигнут напредак када су Срби на северу Косова и Метохије почели процедуру за понављање избора у четири општине на северу.

Такође, рекао је да мисли да не постоји ризик од новог сукоба на Балкану, иако постоје напетости, али да нема потенцијала за сукобе и указао да су међународне мисије распоређене и на КиМ и у БиХ.

Лајчак је истакао да се атмосфера у Бриселу променила и да је ЕУ отворила врата за проширење, укључујући и регион Западног Балкана.

"Атмосфера у Бриселу и државама чланицама заиста се променила. Чланице су сада озбиљно заинтересоване за проширење. Врата се отварају. Сада је реч о искоришћавању те прилике. То је геополитичко питање за Европу. Без региона Балкана није потпуна интеграција", навео је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

Одговарајући на питање да ли постоји неко ко може да заустави премијера приштинских институција Аљбина Куртија, "будући да то не успева ни Американцима", рекао је да верује да Курти неће довести "Косово" у изолацију.

"Сједињене Америчке Државе стоје на линији с нама. Курти зна. Зна каква су очекивања. Зна да је за Косово изузетно важно да има снажну међународну подршку, јер Косово од почетка ужива управо тако нешто. Не сумњам да ће бити довољно одговоран да своју земљу не доведе у опасност од изолације. Дакле, доноси праве закључке", закључио је Лајчак.

image