Србија и Балкан

Новине у Војсци Србије: Нова специјалност у роду артиљерије

Судећи по формално-правним променама припреме за формирање нових јединица су у току
Новине у Војсци Србије: Нова специјалност у роду артиљерије© TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE/ MARIJANA JANKOVIĆ

Војска Србије увела је у роду артиљерије нову специјалност "оператора за вођење наоружаних беспилотних ваздухоплова" у складу са трендом увођења борбених дронова у арсенале светских армија.

До сада су у наоружање уведене летелице кинеског порекла ЦХ-92А и ЦХ-95 које су у саставу 353. извиђачке ескадриле и њима управљају из земаљске контроле кабине пилоти школовани за потребе авијације, пише Балканска безбедносна мрежа.

Затим, у извиђачким јединицама користе се дронови малих димензија као што су немачки Аир Робот АР-100Ц полетне масе од 1,2 кг и производа кинеске фирме ДЈИ масе од 250 кг до 9,2 кг. На тим дроновима корисни терет су дневна и ноћна камера и на већим примерцима ласерски даљиномер.

У скорој будућности најављује се увођење борбених дронова и за њих је дефинисана нова специјалност јер су постали ефикасно средство ватрене подршке које се користи као замена за конвенционалну артиљерију.

Украјинци су 6. фебруара први у свету дефинисали јединице наоружане дроновима као посебан род оружане силе.

За време изложбе наоружања Идекс 2023, Абу Даби је посетио председник Александар Вучић са званичницима из Министарства одбране и војне индустрије и за то време потписан је уговор са емиратском фирмом "Егде" за набавку дронова-камиказа.

Према Вучићевим речима, набавка тих дронова коштаће 200 милиона евра ванбуџетског новца.

У то време најављено је да ће дронови да уђу у наоружање Војске Србије пре краја 2023. године што није остварено, али судећи по формално-правним променама припреме за формирање нових јединица су у току.

За време сајма наоружања "Идекс 2023" поменуто је да ће дронови-камиказе да уђу у састав Мешовите артиљеријске бригаде, јединице из гарнизона Ниш.

У њој су била далекометна вучна оруђа источних калибара 152 мм и 130 мм и дивизион вишецевних лансера ракета 262 мм и 128 мм. Од 2020. до 2023. формиран је и попуњен самоходни дивизион са 18 оруђа М-15 (Нора-Б52) у НАТО калибру 155 мм.

На разним смотрама наоружања у последњих годину дана председник Вучић је најављивао да ће се повећати број самохотки и у Нишу 14. фебруара рекао је да када војска буде имала 100 Нора биће "пристојно наоружана".

У бригади је 37 вучних хаубица 152 мм М- 84 за које је најављено да ће се преправити у самоходна оруђа. У перспективи у наоружање се уводи и нови вишецевни лансер ракета Тамнава са ракетама 262 мм и 128 мм.

Осим тих система цевне и ракетне артиљерије бригада ће имати дронове-камиказе као ново средство ватрене подршке.

Тренд увођења борбених дронова приметан је у светским армијама под снажним утиском искустава из рата на Кавказу 2020. године и рата у Украјини који се води од фебруара 2022. године.

image