Србија и Балкан

Настављена "битка за Шавник": Десети изборни круг и "националистички циљеви четничког војводе"

Неколико сати пошто је Влада Црне Горе увела принудна управу, Скупштина општине Шавник скратила себи мандат како би избегли да власт у општини са Демократскe партијe социјалиста пређе на одбор повереника
Настављена "битка за Шавник": Десети изборни круг и "националистички циљеви четничког војводе"© CC BY-SA 4.0

Жестока битка за Шавник, општину од једва хиљаду и по становника на северу Црне Горе, која је почела 2. августа 2022. када је тадашњи председник Црне Горе Мило Ђукановић расписао локалне изборе у општини и у којој је већ безуспешно одржано девет изборних кругова, настављена је јуче и протекле ноћи пуном паром.

Најпре је јуче мало иза подне јављено да је Влада Црне Горе, после девет покушаја да се на локалним изборима који су редовно завршавани ломљењем гласачких кутија и уништавањем бирачког материјала изабере власт, увела принудну управу у овој општини.

Није међутим прошло ни неколико сати, из Шавника су одговорили контраофанзивом. Наиме, одборници СО Шавник синоћ су на електронској седници већином гласова донели одлуку о скраћењу својих мандата како би, а цака је у томе, избегли увођење принудне управе и ситуацију у којој би Шавником, после пуне три деценије, уместо власти ДПС-а управљао одбор повереника који именује влада коју предводи Милојко Спајић (ПЕС).

Градоначелник Шавника Југослав Јакић синоћ је у изјави за портал "Вијести" у Подгорици оценио да је тај потез СО изнуђен и да је дошао као реакција на "противуставну одлуку владе о увођењу принудне управе и насилном преузимању власти". У међувремену, поменути Јакић обавестио је председника државе Јакова Милатовића о "правним последицама и великом хаосу" који може да изазове одлука владе о увођењу принудне управе. Он је у изјави за медије додао и да одлуке владе и министра Дукаја "нема упориште у закону".

И док су се из смењеног општинског руководства спремали да наставе владавину и очекивали и десети, јубиларни изборни круг, из коалиције "За будућност Шавника" јуче поподне је, после увођења принудне управе, саопштено да се "напокон креће у нормалну изборну процедуру, уз нови бирачки списак, да неће више бити већине досељеника, да ће инсистирати да МУП одради свој део посла".

На одлуку одборника СО Шавник о скраћењу мандата, током ноћи стигла је реакција из Владе Црне Горе и оцена да "СО Шавник не може себи скратити мандат јер је локалном парламенту мандат истекао када су расписани избори за октобар 2022. године".

Из Владе Црне Горе "Вијестима" је синоћ незванично речено да одлука одборника владајуће коалиције у Шавнику (ДПС и СД) не може довести до тога да општином уместо одбора повереника управљају Шавничани због тога што је мандат СО већ истекао, односно већ је скраћен кад су расписани избори за октобар 2022. године који још нису завршени.

"Према закону, она одлука која се прва објави у Службеном листу ступа на снагу", рекао је "Вијестима" извор из Владе Црне Горе, имајући у виду одлуку из августа 2022. године.

Према црногорском закону, одлука о принудној управи у Шавнику ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику а председник државе расписује локалне изборе дан по ступању на снагу одлуке о распуштању локалног парламента.

Иначе, одлуком владе, Шавником ће до конституисања нове локалне власти уместо ДПС-а управљати представници Министарства јавне управе Бобан Јововић и Златко Глигоровић, представник Министарства финансија Драган Дармановић, представница Министарства економског развоја Милена Стругар, представница Генералног секретаријата Владе Гордана Плескоњић и грађани Шавника Здравко Томић и Марко Томашевић.

Из Демократске партије социјалиста, која је Шавником владала од раних деведесетих прошлог века до јуче, саопштено је да је "одлука владе да уведе принудну управу у Шавник, иако је Скупштина општине испунила све оно што је тражено, незаконита и политички мотивисана како би се удовољило интересима Андрије Мандића и његове Нове српске демократије".

"И ова одлука показала је да парламентарном већином управља Андрија Мандић а не (премијер) Милојко Спајић, а влада из дана у дан показује да је само инструмент у његовим рукама за остварење партијских и националистичких циљева четничког војводе", саопштено је из ДПС-а.

Иначе, када су у октобру 2022. одржани локални избори у више општина у Црној Гори и када је ДПС почела да губи општину по општину, у Шавнику изборни процес није успео - завршен је ломљењем кутија на неким бирачким местима.

Овде је опозиција прозрела игру странке која је деценијама била на власти у Црној Гори, па и у Шавнику, и која је користећи се ситуацијом да локални избори не буду одржани истовремено у свим општинама, селила гласаче из  општине у општину.

Како је Шавник мало место и сви се у градићу на северу Црне Горе добро знају, то овде није прошло, па су опозициони чланови бирачких одбора чим би видели на гласању свеже досељене у Шавник реаговали ломљењем кутија и уништавањем гласачком материјала. Овај сценарио поновљен је од октобра 2022. до краја 2023. године, чак девет пута.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner