Србија и Балкан

"Крушик" наоружава "комарце": Ваљевска фабрика производи муницију за српске дронове

Вршилац дужности генералног директора холдинг коорпорације "Крушик" Јованка Андрић, сматра да је привилегија што њена компанија учествује у пројекту развоја "комарца"
"Крушик" наоружава "комарце": Ваљевска фабрика производи муницију за српске дронове© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Ваљевска фабрика одбрамбене индустрије "Крушик" учествује у изради најмодернијег наоружања Војске Србије - дронова "комарац", а екипе инжењера фабрике убрзано раде на производњи бојевих глава и упаљача.

Вршилац дужности генералног директора холдинг коорпорације "Крушик" Јованка Андрић, рекла је за "Вечерње новости" да је привилегија што компанија учествује у том важном пројекту и да њихов тим испуњава све услове да у најкраћем року реализује тај пројекат.

"Можемо да очекујемо велику тражњу и интересовање за дрон 'комарац' у иностранству и закључивање бројних уговора о испоруци на светском тржишту. Из актуелних дешавања у свету схватили смо да се борбена тактика значајно мења, да се све више примењују модернија средства наоружања и војне опреме која обезбеђују високу ефикасност", рекла је она.

Истакла је да смо дужни да будемо у току са новим трендовима, јер само тако може да се обезбеди дугорочно одрживо пословање.

"Вечерње Новости" пишу да ће "Крушик" производити мине за дрон "комарац" у калибру од 60 до 120 милиметара, а ова компанија је позната по производњи минобацачких мина, вођених и невођених ракета ваздух-земља и земља-земља, артиљеријских пројектила у калибру 155 мм, авио бомби, ручних граната, противтенковских мина, граната у калибру 40 мм.

Шта је "комарац"?

"Комарац" је заправо ФПВ (First Person View) дрон квадкоптер, а широка употреба ових летелица забележена је у зони Специјалне војне операције, где су се ФПВ дронови показали као огромна претња за тенкове, борбена возила пешадије, оклопне транспортере, артиљеријска оруђа, утврђења и живу силу.

Ради се о малогабаритним дроновима наоружаним кумулативним или минобацачким минама и опремљеним камером која преноси видео снимак у реалном времену до оператера са "таблет" дисплејом или наочарима за виртуелну реалност, чиме је обезбеђена висока прецизност.

Због практиковања напада "одозго", упркос малим димензијама и муницијом са релативно малим нивоом пробојности, ФПВ дронови су успевали да униште и онеспособе неке од најсавременијих тенкова.

Подсећања ради, током посете Војнотехничком институту 9. марта, председник Србије Александар Вучић најавио је да ће за потребе Војске Србије бити произведено 5.000 "комараца", што ће значајно унапредити способности наших оружаних снага.

image