Србија и Балкан

Данка Илић на потерници Интерпола: Српска амбасада у Бечу дежура 24 сата

Полиција даноноћно ради на расветљавању овог случаја, а истрагу су данас покренуле и бечке колеге
Данка Илић на потерници Интерпола: Српска амбасада у Бечу дежура 24 сата© Интерпол

Међународна полицијска организација Интерпол објавио је потерницу за девојчицом Данком Илић (2) из Бора, која је нестала пре шест дана, 26. марта.

Од осам различитих потерница којима Интерпол располаже, за малом Данком издата је ЖУТА.

Жута потерница се издаје у случајевима када је потребно лоцирати несталу особу или идентификовати особу која се не може самоидентификовати.

На сајту организације наведено је да се девојчица може препознати по висећој брадавици на левом уху, као и младежу неправилног облика и благо тамне боје на левој надлактици.

Подсетимо, како су објавили аустријски медији, бечка полиција покренула је истрагу у случају нестанка двогодишњакиње, а након што је држављанин Србије који живи у Бечу пријавио да је синоћ на аутобуској станици у центру аустријске престонице видео девојчицу која наводно личи на Данку несталу у уторак у Србији, у пратњи две жене, највероватније Румунке.

Потом се огласила и Амбасада Србије у Аустрији која је апеловала на грађане  да, уколико на територији Аустрије препознају несталу девојчицу Данку Илић, одмах јаве амбасади, аустријској полицији или Министарству унутрашњих послова Србије.

Због Данке се у Србији први пут укључио систем Амбер алерт "Пронађи ме".

Полиција даноноћно ради на расветљавању овог случаја.

Благојевић: Амбасада доступна 24 сата

Амбасадор Србије у Аустрији Марко Благојевић изјавио је да је амбасада у контакту са надлежним службама Србије и Аустрије и да чини све да се што пре пронађу особе са снимка.

"Ми смо доступни 24 сата, на дежурном телефону и у амбасади, у вези са свим евентуалним информацијама које би потврдиле идентитет нестале девојчице", рекао је Благојевић за Косово онлајн.

Истиче да делују у координацији са надлежним службама у Србији и Аустрији, које се баве овим случајем.

Како каже, сада је најважније да се провери ко су људи са снимка, како би се утврдило да ли је девојчица која је била са њима заправо мала Данка.

Амбасада је обавестила и српске клубове и удружења у Аустрији, како би додатно обратили пажњу.

image
VV inauguration
banner