Србија и Балкан

Милатовић: Голи оток је црна тачка у историји Црне Горе, жртве да добију одштету

Само она држава која испуни морални дуг према онима чија су права била грубо кршена и чије су патње биле годинама игнорисане, може корачати путем истинског напретка, поручује се у саопштењу Кабинета председника Црне Горе
Милатовић: Голи оток је црна тачка у историји Црне Горе, жртве да добију одштету© РТ Балкан/Драгана Савић

Председник Црне Горе Јаков Милатовић саопштио је данас да ће иницирати низ састанака са представницима релевантних институција и удружења, у циљу покретања процеса доношења закона о обештећењу жртава са Голог отока.

"Председник је поручио да Голи оток представља црну тачку у нашој историји и симбол страдања више хиљада грађана и њихових породица, те да подржава дугогодишње залагање цивилног друштва и Удружења жртава Голог отока за решавање овог питања, као што је то већ урађено у Словенији, Хрватској и Србији", наводи се у саопштењу Кабинета председника Црне Горе.

Додаје се да "само она држава која испуни морални дуг према онима чија су права била грубо кршена и чије су патње биле годинама игнорисане, може корачати путем истинског напретка".

Голи оток је острво које се налази у западном делу Хрватске, источно од полуострва Истра.

У време СФР Југославије, Голи оток је био затвор и сурови радни логор за политичке затворенике, пре свега присталице стаљинизма након раскола Тита и Стаљина.

Кроз логор Голи оток је прошло више од 16.000 заточеника и заточеница, а у њему је живот изгубило 413 људи.

image