Србија и Балкан

Додик: Парламент Српске усвојиће извештај Међународне комисије о Сребреници, геноцида није било

Председник Републике Српске је истакао да не постоји ниједaн разлог да ова резолуција буде усвојена у УН, јер је, како каже, реч о игри Британаца и Бошњака и покушају сатанизације Републике Српске и српског народа
Додик: Парламент Српске усвојиће извештај Међународне комисије о Сребреници, геноцида није било© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BRANISLAV

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ће Народна скупштина на наредној седници усвојити извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995 године, коју је формирала Влада Српске.

Додик је рекао да је то одговор на ујдурму и незаконито поступање у вези са предлогом резолуције о Сребреници о којој би Генерална скупштина УН-а требало да расправља.

Он је истакао да не постоји ниједaн разлог да ова резолуција буде усвојена у УН, јер је, како каже, реч о игри Британаца и Бошњака и покушају сатанизације Републике Српске и српског народа.

"У извештају Комисије јасно стоји тврдња да није било геноцида у Сребреници и да је утврђено да је тамо са становишта Бошњака у читавом периоду рата страдала 3.741 особа, а да је више од 2.500 Срба. Имајући у виду да за геноцид мора да постоји намера једног народа да биолошки и физички елиминише други народ, а то није доказано ни у једној пресуди и није могуће доказати суђењем појединцима, озбиљна је подвала када они говоре да имају пресуде за појединце које се претварају у општу кривицу за Србе", навео је Додик на конференцији за новинаре након састанка странака владајуће коалиције на нивоу Републике Српске.

Он је нагласио да Република Српска има партнере са којима разговара о новим инвестиционим подухватима, пре свега са Кином и Мађарском.

"Република Српска никад није имала више пријатеља. САД и Велика Британија никада нису били наши пријатељи, упорно су хтели различитим путем малверзација да скрајну Српску и да јој одузму права", поручио је Додик.

image