Србија и Балкан

Србину суде због рођенданске честитке Ратку Младићу

Да је овај процес политички, али пре свега антисрпски и антируски мотивисан, указује за РТ Балкан Бранимир Којић, председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила
Србину суде због рођенданске честитке Ратку Младићу© Уступљена фотографија/РТ Балкан

Читањем оптужнице и изношењем уводне речи Државног тужилаштва, почело је суђење Војину Павловићу, којег терете "за изазивање националне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости због величања Ратка Младића", јављају медији.

Оптужени Војин Павловић огласио се за РТ Балкан, уз истицање да честитком није имао за циљ да било кога увреди или застраши, већ да пожели добро здравље и дуг живот људима које поштује. Наиме, на транспаренту је порука за срећан рођендан, дуг живот и добро здравље била упућена генералу Ратку Младићу и председнику Републике Српске Милораду Додику. 

"Пожелео сам генералу Ратку Младићу и председнику Милораду Додику дуг живот и добро здравље, ваљда је нормално свакоме пожелети то. Немам за шта да се осећам кривим када ништа погрешно нисам урадио. Људски је и хришћански свакоме пожелети здравље и срећу", поручује за РТ Балкан Павловић.

У оптужници се наводи да је Павловић свестан, као председник Удружења "Источна алтернатива" и становник Братунца, "да наведеном радњом велича Ратка Младића, који је пресудом међународног суда осуђен за геноцид и друге ратне злочине". 

Наш саговорник Војин Павловић поручује да за њега Ратко Младић није злочинац, већ херој.

"Ратко Младић у сваком случају је херој. То што га доживљавају као злочинца је због одлуке политичког антисрпског суда у Хагу", указује Павловић, додајући да је неоспорно да су се злочини дешавали у рату, али да није реално етикету попут "злочиначког" или "геноцидног" народа залепити Србима, посебно ако знамо како су сукоби почели и да је за будућност и суживот битно да сви признају своје грехе.

Рођенданска честитка, наводи Павловић, није порука некоме да га мрзиш, већ да га поштујеш и волиш, али реакције "друге стране" много више говоре о томе шта они желе да поруче Србима на тим просторима.

Да је овај процес политички, али пре свега антисрпски и антируски мотивисан, указује за РТ Балкан Бранимир Којић, председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

"Процес којим се води пред Судом БиХ против Војина Павловића још један је доказ колико је БиХ нефункционална држава. Суди му се јер је проруски орјентисан, суди му се јер је на истом путу као и Милорад Додик, али и сви слободоумни Срби који штите Републику Српску", поручује Којић, који је често и сам на мети бошњачких екстремиста.

Интересантна је чињеница и да ово само један у серији притисака на Павловића, који сумња да одређени, како је рекао "корумпирани политичари из српских структура у сарадњи са америчким амбасадором и бошњачким екстремистима њега нападају због отворене подршке Русији од почетка СВО". 

Павловићу је, наиме, због подршке Русији више пута отворено прећено, што је он и пријавио надлежнима. Када на претње више није реаговао – запалили су му породичну кућу, баш у Кравицама, где се 1993. године догодио један од најкрвавијих злочина над Србима у протеклом рату.

Бранимир Којић каже да је овакав накарадни Суд БиХ оружје САД и западних амбасада упереног против Републике Српске, они оптужују сваког оног ко се дрзне да каже било шта против НАТО-а, сваког оног ко било шта каже о страдању српског народа.

"Тај исти суд је био нем и слеп на чињеницу да је баш Војин Павловић био мета радикалних исламиста који су му скоро 30 година након рата запалили кућу у једном засеоку Кравице, села које је било мета Муслимана и у рату и које је настрадало на Божић 1993. године", истиче Којић, додајући:

"Јуче је се судило Додику, данас Павловићу, а ко је следећи? Можда ја, или било ко попут мене, јер не желимо да ћутимо и забијамо главу у песак пред оним што нам се десило и пред оним што нам се свакодневно дешава."

Војин Павловић смирено наглашава да пушта надлежне да раде свој посао, уз истицање "на њима је да покушају да докажу моју кривицу, за коју тврдим да је нема, јер ми није била жеља да било кога застрашим, али то се зна, то знају и моје комшије Бошњаци са којима лепо живим, има међу њима и доста честитог света који разуме да је ово антируска и антисрпска политика".

image
VV inauguration
banner