Србија и Балкан

Резолуција о Сребреници: Има ли Запад антисрпску већину у Генералној скупштини УН?

Још су жива сећања на вето који је Русија уложила у Савету безбедности УН када је Лондон хтео да прогура резолуцију о наводном геноциду у Сребреници, али Запад изгледа спрема нови документ против српског народ
Резолуција о Сребреници: Има ли Запад антисрпску већину у Генералној скупштини УН?© Xinhua/Li Muzi/ZUMAPRESS.com

Ни девет година после неуспешног покушаја Велике Британије да у Уједињеним нацијама прогура своју резолуцију о наводном геноциду у Сребреници, не престају покушаји да се Срби осуде у овој организацији.

О намери да питање Сребренице опет буде актуелизовано отворено је говорио некадашњи челник Безбедносно-информативне агенције Александар Вулин који је чак прозвао земље које стоје иза тога – Руанду и Немачку.

"Од свих земаља на свету, Немачка је та која ће прогласити Србе геноцидним народом! Од свих земаља, Немачка која је у два рата извршила геноцид над планетом земљом, а не само над Србима, прогласиће Србе геноцидним народом", упозорио је Вулин.

План је, каже он, да се овога пута заобиђе Савет безбедности, те да о новој резолуцији одлучује Генерална скупштина Уједињених нација.

Посебно је значајан тајминг када се ово питање обнавља, указује некадашњи шеф дипломатије СР Југославије Владислав Јовановић у изјави за РТ Балкан и напомиње да је Запад доведен у непријатну ситуацију због оживљавања успомена на кршење међународног права које су починили 1999. над нама.

"Руси инсистирају да питање НАТО агресије одрже ажурним, без обзира што ће то Савет безбедности непрекидно да блокира. Што више пута Запад блокира, толико ће више нарастати слабост коју тиме показује, а то је да не сме да уђе у дијалог у вези са својим злочином од пре 25 година", каже Јовановић.

Запад жели да пређе у контраофанзиву, а нас бирају као мету јер смо ми били жртве њихове агресије, сматра наш саговорник.

"Они би са оживљавањем идеје о нашој геноцидности желели да нас опет врате на стуб срама где су хтели да нас ставе још деведесетих", наводи Јовановић.

Зашто баш Руанда и Немачка

Говорећи о земљама које је Вулин означио као оне које би покренуле опет ово питање, наш саговорник подсећа да је Руанда и сама била жртва геноцида, док је Немачка била извршилац геноцида, па су пронашли заједнички интерес.

"У Руанди је Запад крив јер није учинио ништа да их заштити од грађанског рата у којем се десио геноцид. Осећају се кривим и сад желе да то накнадно исправе према Руанди", каже наш саговорник.

Јовановић подсећа да је први геноцид који је извршен у модерно време спровела Немачка у својој колонији Намибији 1904, а тек пре неколико година је признала тај геноцид и почела да плаћа одштету.

"Немачка, чија је одговорност и за Холокауст, желела би да тај одијум за геноцид пренесе ако може на туђа плећа. То је већ чинила тако што је против Србије била све време током југословенске кризе", каже Јовановић.

Сматра да је овај двојац чудан, јер је Руанда била британска колонија, а Лондон је већ покушао да "геноцидира" један народ – Србе.

Заобилажење Саветa безбедности

Имајући у виду да је Русија уложила вето 2015. на британску резолуцију о наводном геноциду у Сребреници, то може бити представљено као доказ да СБ УН ни сада не може да расправља о истом питању, те због тога морају да га пренесу у Генералну скупштину УН.

"Тај аргумент не стоји, јер су покушали са нечим што је измишљено, никакав геноцид Србија није направила. Међутим, геноцид против Руанде је био реалан, као што су и геноциди које је Немачка правила били више него реални", каже наш саговорник.

Остаје питање да ли Запад има довољну већину у Генералној скупштини УН. Јовановић указује да не мора да значи да ће се питање Сребренице наћи у овом телу, јер би могли да се јаве отпори пре него што дотле дође.

"Не знам какви су наши односи са Руандом, али она је традиционално жртва британског колонијализма и Запада уопште. Сигурно да је остало нечега у њиховој свести о политици Србије кроз Југославију из времена несврстаних када смо највише помагали колонијалним народима да се ослободе колонијалних господара. Помагала им је и Русија и они то сигурно памте", закључује Јовановић.

image