Србија и Балкан

Шта се дешавало иза затворених врата: Како је изгласан улазак Приштине у Савет Европе

Због празника, а можда су само то искористили и као добар изговор да се не замерају већима, нису се појавили Шпанци и Словаци, чије земље не признају тзв. Косово
Шта се дешавало иза затворених врата: Како је изгласан улазак Приштине у Савет ЕвропеGetty © George Pachantouris

На ванредни састанак Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе, где је изгласана препорука да лажна држава Косово треба да постане део ове организације, дошло је 39 чланова од укупно 89.

Пре неколико дана, "чекирало" се тек 24, а за кворум је потребно 28, па су земље Запада, које по сваку цену гурају Приштину додале гас и окупиле више људи, иако су на мини-одмор током ускршње недеље по грегоријанском календару.

Због празника, а можда су само то искористили и као добар изговор да се не замерају већима, носу се појавили Шпанци и Словаци, чије земље не признају тзв. Косово, али ни Мађари који у последње време држе страну Београду, иако су га признали.

Ово се према сазнањима "Новости" дешавало иза кулиса седнице на којој је за препоруку известиоца Доре Бакојани да се да зелено светло тзв. Косову гласао 31 члан Комитета, против четири и то српске посланице Биљана Пантић Пиља и Дуња Симоновић Братић, представница Босне и Херцеговине Сњежана Новаковић и Црне Горе Маја Вукићевић, док је Грк Алексис Ципрас био уздржан.

"Јасно је да је у питању машинерија која има задатак да гура тзв. Косово мимо свих правила. Занимљив је и став Грчке која је била уздржана, а нејасно је како ће се изјаснити када се о препоруци за пријем тзв. Косова буде гласало у пленуму на седници парламента СЕ 18. априла. Назнаке да ће се Грчка овако понашати дошле су када смо видели да је Бакојанијева написала извештај у којем препоручује да се тзв. Косово прими, а да не испуњава три кључна услова", каже за "Новости" саговорник упућен у ситуацију-

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је у питању директно кршење интереса Србије, нашег суверенитета и интегритета, али и принципа на којима почива Савет Европе. Додо је да све иде ка томе да тзв. Косово буде примљено, а остало је још гласање у парламентарној скупштини и одлука Комитета министара.

"Они имају двотрећинску већину и може се очекивати да се пријем догоди у мају. Све ово долази у време када Приштина не испуњава ништа, него блокира робу, динар и спрски народ на Косову и Метохији доводи у стање хуманитарне катастрофе. У Савету Европе  је направљен преседан, јер се прима једна територија која нема статус пуноправног члана међународне заједнице. Приступ главног известиоца Доре Бакојани није био коректан, јер нас је слагала. Она је на почетку навела три услова за позитивно мишљење, први је повратак имовине манастиру Високи Дечани, други формирање ЗСО и трећи престанак експропријације у српским општинама, а Приштина је пристала само на први. Зашто Бакојани, сестра грчког премијера Киријакоса Мицотакиса, није предложила да се део Кипра под турском окупацијом уђе у СЕ, или Каталонија, Крим, Донбас и Република Српска", питао је Дачић.

Српска листа саопштила је јуче да је одлука Политичког комитета награда међународне заједнице Приштини за свакодневни терор над спрским народом, брутално физичко и институционално малтретирање и обесправљивање.

Како се наводи, најциничније је што се у међународној комуникацији помиње аргумент да ће права српског народа на КиМ бити боље заштићена уколико Приштина буде примљена у Савет Европе. 

"То, другачије речено, значи да су Курти и његов шовинистички режим награђени због тлачења спрског народа, да би, наводно, у будућности мање и умереније тлачили. Док се Срби на КиМ хапсе по тајним и лажним оптужницама, док се укида динар, отима земља незаконитим експропријацијама и док 11 година чекамо на ЗСО, Приштина се излази у сусрет управо зато што постоји подударност њених интереса са страним менторима да се Србима одузму сва права што на крају пута води потпуном егзодусу нашег народа са својих вековних огњишта", наводи се у саопштењу.

Оснивач Покрета социјалиста Александар Вулин рекао је да је ЕУ показала свој однос према Србији.

"За ЕУ Србија је мала Русија и велика сметња и ништа што ми урадимо то неће променити. ЕУ нам је још једном показала да јој није стало до Србије, зато је време да ми покажемо ЕУ да нам је више стало до пријатеља ван ЕУ него непријатеља у ЕУ", рекао је Вулин.

image