Србија и Балкан

Јавили се да "усвоје" Тита: Шапић изјавом изазвао бурне реакције

Изјава Шапића да би бивши председник СФРЈ могао да промени своју адресу после више деценија одјекнула је у Сарајеву, па су стигле и прве реакције
Јавили се да "усвоје" Тита: Шапић изјавом изазвао бурне реакцијеwww.globallookpress.com © ZUMAPRESS.com/Miso Lisanin/Xinhua

Након што је председник Привременог органа Београда Александар Шапић рекао да ће покренути иницијативу да Кућа цвећа промени намену, а да се Јосип Броз Тито врати у родни Кумровец, јавио се један град који би примио бившег председника СФРЈ.

Најпре се огласио премијер Кантона Сарајево Нихад Уд који је рекао да Тито неће остати без дома.

"Постоји један антифашистички град који се дичи наслеђем партизана и једног од највећих антифашистичких покрета у Европи током Другог светског рата, али и антифашистичким отпором болесним идеологијама у скоријој прошлости, који ће поносно преузети оставштину Тита и бринути о њој како доликује, а то је Сарајево", написао је Ук на Фејбуку.

Како је додао, у Сарајеву ће увек бити места за оставштину Тита, партизана и антифашистичке борбе.

"То потврђује и чињеница да наша централна улица носи име по Титу, јер Сарајево нема разлога да се стиди своје прошлости. Поздрав из Титове за Београд", навео је Ук.

Огласила се и градоначелница Сарајева Бенјамина Карић која је објавила фотографију са Титовом сликом.

"Дубоко верујем да је Београд пуно више од реторике и идеја градоначелника који је тренутно на његовом челу и да антифашисти којих у Београду итекако има, неће дозволити овакво скрнављење симбола антифашизма", каже градоначелница Сарајева.

Како каже, грађани Београда дигли су свој глас више пута до сада и нису мирно посматрали суноврат цивилизацијских вредности у њиховом граду.

"Сигурна сам да правдољубивих људи и антифашиста има још. Људи који су против ревизионизма сваке врсте. Ако своје идеје задојене мржњом градоначелник Београда реализује, у што чисто сумњам, нек се зна да Сарајево никад није било, није и неће бити тесно, напротив", поручила је Карићева.

image
VV inauguration
banner