Србија и Балкан

Универзитети данас обележавају Дан студената: Прву жртву поднео студент права Жарко Мариновић

Универзитети у Београду, Новом Саду, Новом Пазару и Крагујевцу од 2016. године године овај празник обележава нерадно за све студенте и запослене
Универзитети данас обележавају Дан студената: Прву жртву поднео студент права Жарко Мариновић© Sean Gallup/Getty Images

Дан студената Универзитета у Београду обележава се 4. априла у знак сећања на погибију студента права Жарка Мариновића током протеста Револуционарног студентског покрета 1936. године.

Одлуку о установљењу овог датума као Дана студента донео је Универзитетски одбор Савеза студената Београда 2. априла 1959. године.

Дан студената први пут је прослављен 1960. године.

Приликом прославе 1966. године, на згради Института за патологију Медицинског факултета Универзитета у Београду постављена је спомен плоча на којој пише: "4. априла 1936. у борби против ненародног режима пао је на овом месту студент права Жарко Мариновић, учесник највећег штрајка студената Универзитета у Београду. Студенти Београда, 4. априла 1966".

Српски студенти славе овај дан већ 69 година као свој празник, који је постао симбол храбрости студената и Мариновићеве жртве на протесту против јачања фашизма и лоших услова студирања.

Мариновић је због своје жртве постао симбол значаја студентског дела друштва и борбе за слободу. Штрајк студената, којем је и Мариновић присуствовао, резултирао је повлачењем одлуке о завођењу полиције на Универзитету, сменом тадашњег ректора Владимира Ћоровића и бирањем новог ректора Драгослава Јовановића.

Универзитети у Београду, Новом Саду, Новом Пазару и Крагујевцу од 2016. године године овај празник обележава нерадно за све студенте и запослене.

Министарка: 

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је значај стицања академског знања, као и улогу студената у друштву, нагласивши да су они, захваљујући свом знању и образовању снага сваког друштва.

Она је подсетила да у Србији на укупно 19 државних и приватних универзитета студира више од 250.000 студената и истакла да је повећање броја високообразованих људи и повећање квалитета њиховог образовања један од стратешких циљева Србије.

"То је један од најважнијих услова за даљи развој наше земље. Држави су потребни млади који ће дати допринос у различитим сегментима нашег друштва", рекла је она.

Ђукић Дејановић је студентима поручила да улажу у себе и своје знање, јер је знање највећи покретач  напретка. Она је нагласила да у Министарству просвете имају подршку и да се кроз партнерски однос са  студентским организацијама и заједничко деловање унапређује високо образовање.

Омогућено је студирање по дуалном моделу, наставља са са улагањима у инфраструктуру у високом образовању како би се допринело квалитету високог образовања, као и да су ова улагања један од приоритета и у плану "Скок у будућност Србија 2027".

"Подсећам вас да нам предстоји изградња новог објекта за смештај студената, овде, у Студентском граду, са 1.000 нових места. Готов је идејни пројекат, ради се на изради пројектно-техничке документације, након чега се може ући у поступак избора извођача. Планирана је и изградња нове зграде Факултета музичке уметности, док ће постојећи капацитети  Факултета ликовних уметности и Факултета примењених уметности бити проширени и реконструисани", рекла је министарка и оценила да је ово велики подухват, али то је дужност и задатак државе, као што је задатак факултета да младим људима дају знања која ће им омогућити да остваре своје амбиције, да допринесу друштву, образовању, науци и култури Србије.

image