Србија и Балкан

Вучић пред састанак са Макроном: Победићемо и сачуваћемо Србију

За председника Вучића испред Палате инвалида приређена је церемонија свечаног дочека са војним почастима, а интониране су химне Србије и Француске

Председник Србије Александар Вучић стигао је данас у Палату инвалида у Паризу, где су га дочекали војни гувернер Париза генерал Кристоф Абад и Франк Ростер, делегирани министар за спољну трговину, привлачење инвестиција, франкофонију и Французе у иностранству при Министарству за Европу и спољне послове Француске Републике.

Председник Србије се уочи састанка са председником Француске Емануелом Макроном обратио на Инстаграму, где је рекао да има велику трему и огромну одговорност.

"Дивно је данас бити у Паризу и дочек који су нам приредили француски домаћини и председник Макрон је нешто због чега је поносно бити Србин у главом граду Француске. Срећан сам што сам представљао нашу земљу. Припремам се за све састанке које ћемо имати овде али и у Сенату и Јелисејској палати. Имам велику трему и огромну одговорност али знам када се борите за своју земљу да онда резултат не може да изостане", рекао је он.

Вучић је додао да верује у "велике ствари које можемо данас да урадимо овде у Паризу и хвала народу што је веровао и био уз своје руководство и као што рекох, упркос свим тешкоћама, победићемо и сачуваћемо Србију у тешким временима. За цео свет та тешка времена тек долазе, за нас неће бити лака, али заједно и уједињени можемо све".

За председника Вучића испред Палате инвалида приређена је церемонија свечаног дочека са војним почастима, а интониране су химне Србије и Француске.

Након тога Вучић је положио венац на спомен-плочу "Верност за верност", која је посвећена српским војницима.

"Верност за верност: у славу српске војске, херојског савезника Француске у Великом рату, и за српске борце преминуле за Француску у заједничкој борби против нацистичке окупације", исписано је на овој комеморативној плочи, која слави савезништво српског и француског народа у два светска рата.

Вучић борави у Француској на позив председника Француске Емануела Макрона.

Испред Јелисејске палате у 20 часова биће приређен свечани дочек уз највише државне почасти за председника Србије.

Предвиђено је да се двојица председника обрате на заједничкој конференцији која ће се одржати у Јелисејској палати, а потом ће уследити свечана вечера коју Макрон приређује за председника Вучића.

Након тога уследиће разговори у четири ока.

Биће то њихов двадесети сусрет до сада, а председник Вучић, је уочи овог састанка, оценио да је то можда и најважнији сусрет у последње три деценије за нашу земљу.

"Овај ће бити најважнији, биће стратешки састанак, мислим да су се и Французи за то припремили и ми се припремамо", рекао је Вучић.

Како је најавио, разговараће се о 14 тема.

Међу главним темама су европске интеграције, питање дијалога Београда и Приштине, улазак такозваног Косова у Савет Европе, јачање билатералне сарадње, Експо 2027, ИТ сектор, вештачка интелигенција, пољопривреда, наменска индустрија и одбрана, као и нуклеарна енергија.

Када је реч о наменској индустрији и одбрани, председник Вучић ће о томе засебно разговарати са Макроном, али и са француским министром одбране Себастијеном Лекорнуом са којим ће се састати у уторак.

Навео је да ће са руководством компаније "Дасо" разговарати и о куповини 12 борбених авиона "рафал".

Такође, он ће данас разговарати и са представницима француске електропривреде (ЕДФ), након чега ће министар финансија Синиша Мали потписати меморандум о разумевању са француском електропривредом о успостављању оквира за дугорочни дијалог у области енергетске транзиције и нискоугљеничне технологије.

Када је реч о нуклеарној енергији, Србија жели да са француском успостави ближу сарадњу, с обзиром на то да је Француска водећа земља када је реч о нуклеарној енергетици у Европи и свету, 70 одсто струје добија из нуклеарних реактора.

Током дана, председник Вучић састаће се и са председником француског Сената, горњег дома француског парламента Жераром Ларшеом. Данас ће положити и венац на спомен-плочу "Верност за верност" у Палати Инвалида, у знак сећања на историјско пријатељство Србије и Француске.

image
VV inauguration
banner