Економија

Влада усвојила меморандум: Стратешко партнерство о нуклеарној енергији с Французима

Меморандумом се стварају услови за стратешко партнерство у процени потенцијала за развој нуклеарног цивилног програма у Србији, уз подршку развоју стручних кадрова и размени техничког знања
Влада усвојила меморандум: Стратешко партнерство о нуклеарној енергији с Французимаwww.globallookpress.com © Peter Seyfferth

Влада Србије је на данашњој седници усвојила Меморандум о разумевању са "Француском Електропривредом" (ЕДФ) којим се, између осталог, стварају услови за стратешко партнерство у процени потенцијала за развој нуклеарног цивилног програма у Србији, уз подршку развоју стручних кадрова и размени техничког знања.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић је рекла да је ЕДФ исказао интересовање за сарадњу са "Електропривредом Србије" у развоју нових, као и ревитализацији постојећих хидроелектрана, као и хидроелектрана од регионалног интереса, у циљу обезбеђивања енергетске безбедности Србије применом најбољих међународних стандарда у областима животне средине, технологије и праксе.

Она је навела да је Меморандумом предвиђена могућност сарадње у развоју решења за складиштење енергије, пре свега, батерија и зеленог водоника, као и решења за ефикасно коришћење произведене енергије, саопштило је министарство.

Претходно се данас, министарка Ђедовић Хандановић састала у Влади Србије са амбасадором Француске Пјером Кошаром са којим је разговарала о припреми предстојеће посете председника Србије Александра Вучића француском председнику Емануелу Макрону и сарадњи у области енергетике.

"Као што је недавно изјавио председник Александар Вучић, са Француском разговарамо о стратешкој сарадњи у многим областима, међу којима је енергетика једна од најзначајнијих. Због раста потражње за електричном енергијом која ће се учетворостручити до 2050. године, као и декарбонизације у енергетском сектору, размишљамо о употреби нуклеарне енергије која једина може да обезбеди базну енергију и поштовање нет-зеро концепта", рекла је министарка.

Како је навела, Француска око 70 одсто електричне енергије добија из нуклеарне енергије и важно је што ће двојица председника разговарати о овој теми у тренутку када многе државе разматрају већу улогу нуклеарне енергије у јачању енергетске безбедности и решавању климатских изазова.

Она је указала да због увођења мораторијума на нуклеарну енергију Србија нема довољно стручњака у овој области, али да ће се у наредном периоду интензивно разговарати са представницима Министарства науке, природних и техничких факултета, научних института и других институција у земљи како би унапредили капацитете неопходне за припрему и реализацију оваквих пројеката.

"То је, такође, прилика да вратимо велики број образованих младих људи у земљу, који би могли да дају подршку енергетској сигурности Србије, јер ћемо морати да обезбедимо нове капацитете у наредним годинама и деценијама", рекла је Ђедовић Хандановић.

Вучић: Нуклеарне електране једино решење

Подсетимо, Председник Александар Вучић је јуче на ванредној седници Владе рекао да ће Србија до 2050. трошити четири пута више електричне енергије него данас и да је једини начин да се тај проблем реши, изградња нуклеарних електрана.

Вучић је рекао да ће то бити једна од важних тема о којој ће разговарати у Француској на предстојећем сусрету са председником те земље Емануелом Макроном.

"Француска је највећа европска нуклеарна енергетска сила. Она 70 одсто струје добије из нуклеарне енергије. Они су спасени што се тога тиче. Желим само да знате да ћемо ми до 2050. године четири пута више електричне енергије да трошимо него данас. Ми никакву шансу немамо. Шта год радили, како год радили, никакву шансу немамо, уколико брзо не кренемо у решавање тог проблема. А решавање тог проблема је једино могуће изградњом великих и малих нуклеарки", рекао је Вучић.

Председник Србије је позвао окупљене на седници Владе да обаве неопходне припреме за промену легислативе у нашој земљи, односно за укидање мораторијума на изградњу нуклеарне енергије који је на снази од 1989. године.

image
VV inauguration
banner