Србија и Балкан

Милановић опет оплео по Пленковићу: Шта нам је донело осам година аутократије

Хрватски председник Зоран Милановић је истакао да је "прошло пет месеци од када је бивши министар одбране Марио Баножић усмртио човека у саобраћајној несрећи, али да још није оптужен за то недело"
Милановић опет оплео по Пленковићу: Шта нам је донело осам година аутократије© AP Photo/Markus Schreiber

Хрватски председник Зоран Милановић поручио је данас да је осам година аутократије премијера Андреја Пленковића претворило хрватски уставни поредак у систем неправде и неједнакости у којем ХДЗ-овци не одговарају ни за најгоре кршење закона, али да ће он он као премијер то променити.

Милановић је на свом званичном Фејсбук профилу поручио да је једнакост једна од вредности уставног поретка Хрватске и истакао да би тако било док, како наводи, власт није уграбио Андреј Пленковић.

Подсећа да је пет месеци прошло од када је бивши министар одбране Марио Баножић усмртио човека у саобраћајној несрећи, али још није оптужен за то недело.

"Зашто Баножић до данас није оптужен", пита Милановић и додаје да је сигуран да нема ни једног саобраћајног прекршаја са смртним последицама, с тако јасним и чврстим доказима какви су у овом случају, а за који се толико чека с подизањем оптужнице.

"Тако Пленковић и ХДЗ виде и спроводе једнакост пред законом која је, да поновим, уставна категорија. Њихово погано схватање власти погађа све хрватске људе који нису ХДЗ-ови следбеници", написао је Милановић.

Поручио је да ће док је председник Републике упозоравати на ХДЗ-ово кршење уставних вредности - јер ћуте они који би те вредности морали да спроводе.

"А, као премијер ћу обезбедити једнакост пред законом за све. И зато су Хрватској потребне реке правде", навео је Милановић.

image