Србија и Балкан

Порасло дете, осамосталило се: Америка тврди да је војска Хрватске израсла у респектабилну силу?

Хрватски министар одбране Марио Баножић боравио је у САД где је, како каже, добио уверавања да армија његове земље има пуну подршку са оне стране Атлантика у модернизацији и опремању
Порасло дете, осамосталило се: Америка тврди да је војска Хрватске израсла у респектабилну силу?www.globallookpress.com © Dino Stanin/Keystone Press Agency

Хрватски министар одбране Марио Баножић срећан се враћа кући након своје америчке турнеје, будући да је од САД, како тврди, добио потврду да је војска његове земље "израсла у респектабилну силу".

"Посета САД-у један је од корака у нашим настојањима да генерацијама које долазе оставимо моћну, модерну и снажну хрватску војску", рекао је министар Баножић, додајући да је хрватска влада заузела јасан став како земљи треба модерно ратно ваздухопловство, моћна копнена војска и снажна морнарица.

Баножић је навео да му је било драго да чује "да је Хрватска војска израсла у респектабилну војну силу и како има пуну подршку САД-а у даљим процесима модернизације и опремања".

Разговарало се, додао је, о пројекту опремања хрватске војске хеликоптерима "блек хоук", борбеним возилима "бредли" и набавци противоклопних средстава "џавелин".

Још увек, међутим није јасно када ће (не да ли ће) Баножићеву срећу покварити председник Зоран Милановић који је министра војног раније називао "слугом премијера" који ни о чему не одлучује.

Шта ли ће о респектабилности ове армије имати да каже председник који је, наиме, недавно тврдио да Оружаним снагама Хрватске недостаје пуно тога.

"Муниција, оклопи, гранате, ракете... Празно", упозоравао је почетком године Милановић, додајући да ће бити тешко надокнадити "штету", све док траје Специјална војна операција у Украјини.

Председник Хрватске критиковао је и "астрономске суме" које се издвајају за војну опрему, а посебно половне авионе.

"На кога полећу ови авиони? На летеће објекте који су грешком лансирани из Украјине и отишли ​​су на Запад? На нашег источног суседа Србију, која не може да се одлучи коме припада", чудио се Милановић.

Баножић међутим, није први политичар из региона који је видевши мало света, у земљу дошао с еуфоричном жељом да се додатно наоружава.

И босанско-херцеговачки министар одбране Зукан Хелез, задивљен виђеним на сајму наоружања у Лондону, недавно је затражио да се у буџету за наредну годину за одбрану одвоји ни мање ни више, него 922 милиона евра, односно више новца него што издваја и Русија док води Специјалну војну операцију у Украјини.

image