Србија и Балкан

Аналитичар из Скопља: Приштина се меша у изборе у Северној Македонији

Никада нисмо имали никакву званичну јавну интервенцију било које друге суседне или стране земље на овај начин, као што то ради званична Приштина, поручује Сељадин Џезаири
Аналитичар из Скопља: Приштина се меша у изборе у Северној Македонији© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Аналитичар из Скопља Сељадин Џезаири сматра да се влада тзв. Косова меша у изборе у Северној Македонији који ће бити одржани 8. маја и да тако нешто до сада није забележено.

Он је додао да се на Косову и Метохији води отворена кампања против Бујара Османа као председничког кандидата Демократске уније за интеграцију (ДУИ). Истакао је да у Скопљу "нису никад имали никакву званичну јавну интервенцију било које друге суседне или стране земље на овај начин, као што то ради званична Приштина".

"Последњих дана постављени су плакати, чак и у Митровици, на којима пише да је Бујар Османи проглашен персоном нон грата. Ово мешање Куртијеве владе није да није изазвало трвења. С једне стране су симпатизери и чланови коалиције ВЛЕН поздравили његово опредељење, укључујући три кандидата за посланике Самоопредељења", рекао је он за "интерактив".

Џезаири је додао да је у прошлости било политичких утицаја, али никада се није десило овако нешто.

"Сада имамо флагрантну интервенцију званичне Приштине на овим изборима. Чак и у прошлости, било је мешања политичких партија, углавном је постојала подршка за ДУИ и Али Ахметија и она је наилазила на партијске линије. То се до сада није десило да званична Приштина стане на страну на изборима у суседној држави и не знам колико ће то бити здраво", рекао је он.

Први круг председничких избора одржаће се 24. априла, док ће други круг бити одржан заједно са парламентарним изборима 8. маја. 

У припреми за одржавање парламентарних избора, у јануару ове године, 100 дана пре избора, формирана је техничка влада чији је председник Талат Џафери.

Датуми предстојећих редовних председничких и парламентарних избора у Северној Македонији договорени су 4. децембра прошле године, на састанку лидера парламентарних странака.

image
VV inauguration
banner