Србија и Балкан

Расписани председнички и парламентарни избори у Северној Македонији

У припреми за одржавање парламентарних избора формирана је техничка влада чији је председник Талат Џафери
Расписани председнички и парламентарни избори у Северној МакедонијиGetty © Pierre Crom

Председник Собрања Северне Македоније Јован Митрески расписао је председничке и парламентарне изборе, који ће бити одржани на пролеће.

"Као што је познато први круг председничких избора одржаће се 24. априла, док ће други круг бити одржан заједно са парламентарним изборима 8. маја", рекао је Митревски, након што је потписао решења за расписивање тих избора.

Како је рекао, верује да ће у предстојећем изборном периоду све надлежне институције и сви укључени субјекти допринети да изборни процес буде фер и демократски, "на нивоу који заслужује једна демократска држава, чланица НАТО-а, и која иде путем ка пуноправном чланству у Европској унији".

Митрески је рекао да ће рокови за седме председничке и 11. парламентарне изборе у Северној Македонији почети да теку од дана објављивања у Службеном гласнику.

Тада би, према речима Митреског, требало да се састане Државна изборна комисија, која ће усвојити распореде, чиме ће званично започети изборни процес.

У припреми за одржавање парламентарних избора, у јануару ове године, 100 дана пре избора, формирана је техничка влада чији је председник Талат Џафери.

Датуми предстојећих редовних председничких и парламентарних избора у Северној Македонији договорени су 4. децембра прошле године, на састанку лидера парламентарних странака.

image