Србија и Балкан

Брнабићева и Вучевић се састали са председавајућим ОЕБС-а

Брнабићева је подсетила да су у парламенту пре две године усвојене уставне измене које јачају независност правосуђа, те да је у томе помоћ ОЕБС била више него драгоцена
Брнабићева и Вучевић се састали са председавајућим ОЕБС-а© Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

Председница Народне скупштине Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председавајућим Организације за европску безбедност и сарадњу Ијаном Борџом, који је истакао да ће ОЕБС наставити да пружа подршку парламенту и другим јавним институцијама у Србији.

Брнабићева је подсетила да су у парламенту пре две године усвојене уставне измене које јачају независност правосуђа, те да је у томе помоћ ОЕБС-а била више него драгоцена, саопштено је из Скупштине Србије.

Брнабићева је обавестила Борџа да је сутра позвала све парламентарне странке на још једну рунду разговора о имплементацији препорука Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХИР).

Напоменула је да ће састанку присуствовати и организације цивилног друштва, међународни партнери Србије као и представници Мисије ОЕБС-а у Србији.

Борџ је на друштвеној мрежи Икс навео да ОЕБС-а у Србији има дугогодишњу сарадњу са парламентом, укључујући важан програм обуке за нове посланике.

"Поздрављамо континуирани развој законодавства за јаче изборне процесе у Србији. Канцеларија Оебса за демократске институције и људска права наставиће да пружа стручност и подршку Народној скупштини и другим јавним институцијама", навео је Борџ.

Вучевић са Борџом

Министар одбране Милош Вучевић истакао је данас у разговору са председавајућим Организације за европску безбедност и сарадњу и шефом дипломатије Малте Ијаном Борџом да је један од кључних спољнополитичких приоритета Србије унапређење сарадње, очување мира и безбедности у свету и региону.

Вучевић је истакао да безбедносни изазови, ризици и претње у виду тероризма, економске и енергетске зависности и миграција, налажу Србији да сваки облик сарадње буде подигнут на највиши могући ниво, како са међународним организацијама, пре свега са УН и ОЕБС тако и са државама из непосредног окружења, саопштило је Министарство одбране.

Према његовим речима, сарадња са међународним организацијама, као и пуноправно чланство у ЕУ приоритет је спољне политике и стратешко опредељење Србије.

Република Србија, нагласио је министар Вучевић, налази се у до сада најтежој ситуацији по питању Косова и Метохије, јер Срби са Косова и Метохије трпе неподношљив директан физички притисак и друге облике репресије.

Он је истакао да се то питање решава и решаваће се путем дијалога Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, те да апелујемо да Савет безбедности УН и други актери међународне заједнице, попут ОЕБС, предузму све неопходне мере за хитну деескалацију ситуације на терену, а у циљу осигурања безбедности српског и неалбанског становништва, нормализације ситуације и стварања услова за поновно успостављање смисленог дијалога.

image
VV inauguration
banner