Србија и Балкан

Прихватањем пасоша, ЕУ "дефакто признаје јурисдикцију Србије над Косовом"

Овим предлогом ЕУ ограничава овлашћења косовске владе да издаје сопствену документацију која садржи националне симболе, оцењује виши сарадник Центра за анализу европских политика (ЦЕПА) у Вашингтону Леон Хартвел
Прихватањем пасоша, ЕУ "дефакто признаје јурисдикцију Србије над Косовом"© Carsten Koall/Getty Images

Одбор Европског парламента за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ) усвојио је нацрт извештаја о визној либерализацији који је поднео посланик ЕП и известилац за укидање тих виза Матјаж Немец. За извештај је гласало 34 посланика ЛИБЕ-а, седам је било против, а 12 је било уздржано.

Након усвајања нацрта извештаја у одбору ЕП, Европски парламент би требало да гласа о том документу на последњој пленарној седници, која ће бити одржана од 22. до 25. априла у Стразбуру.

Немец је почетком марта ове године израдио нацрт извештаја о предлогу уредбе ЕП и Савета ЕУ о изменама и допунама уредбе за носиоце српских пасоша, које издаје Координациона управа Србије, у којем је затражио брзо усвајање овог документа у ЕП без амандмана и у актуелном сазиву.

Виши сарадник Центра за анализу европских политика (ЦЕПА) у Вашингтону Леон Хартвел у изјави за "Албанијан пост" је рекао да je ова одлука доказ да Унија намерно одлаже агенду оних који се залажу за даљу "балканизацију' региона".

Овај тренд, оцењује он, у складу је са другим одлукама ЕУ према "Косову", да изврши притисак на Приштину да формира Заједницу српских општина.

"Признавање докумената од стране ЕУ које је Влада Србије издала за српске грађане Косова, сугерише дефакто признање јурисдикције Србије над Косовом. Ово је депресивно, посебно када 22 од 27 чланица ЕУ признају независност Косова", жали се Хартвел за "Албанијан пост".

Овај предлог, даље наводи Хартвел, такође омета напоре "Косова" да "промовишу интеграцију косовских Срба, али и, како каже, слаби његов ауторитет.

"ЕУ овим предлогом ограничава овлашћења косовске владе да издаје сопствену документацију која садржи националне симболе", тврди он.

Против одлуке огласила се и влада тзв. Косова. Политички саветник заменика премијера Бесника Бислимија Клисман Кадиу је рекао да је реч о преседану.

"Одлагање овог предлога негативно утиче на интеграцију српске заједнице на Косову, али и на процес дијалога. Од тренутка када је Европска комисија покренула овај предлог, обавештавали смо све институције ЕУ о последицама и негативним ефектима одлуке", рекао је Кадиу.

Срби са КиМ, који поседују пасоше које издаје Координациона управа, која функционише у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије, једини су којима је и даље потребна виза за улазак у земље ЕУ након што су грађанима тзв. Косова укинуте визе од 1. јануара 2024. године.

Европска комисија је у новембру 2023. предложила да се покрене процедура да се визном либерализацијом обухвате и грађани КиМ, који имају пасоше које издаје Координациона управа Србије.

image