Србија и Балкан

Брнабић: До сутра у 12 да ми доставе предлоге, да се не играмо мачке и миша

Председница Скупштине предложила је измене пет закона
Брнабић: До сутра у 12 да ми доставе предлоге, да се не играмо мачке и миша© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Председница Скупштине Ана Брнабић након састанка са представницима опозиције, истакла је да је од коалиције окупљеном око листе "Србија против насиља" по трећи пут добила "не", иако је данас на састанку поставила конкретну тему- измене и допуне пет закона које, уколико и када се ураде, у потпуности је испуњено седам препорука ОДИХР-а.

"Нисам бирала које ОДИХР препоруке желим да имплементирам јер желим да испуним све, али сам желела да покажем грађанима да можемо нешто и да урадимо. То су Закон о избору народних посланика, Закон о локалним изборима, Закон о финансирању политичких активности, Закон о спречавању корупције и Закон о Уставном суду. Били смо спремни за састанак, напорно радили, и сви су добили нацрте измена и допуна како би дали своје коментаре, то договорили, ишли на јавно слушање, у пленум и показали да сви желимо да радимо на томе", рекла је Брнабић.

Она је дијалог са опозицијом сумирала кроз неколико "тачака".

"Госпођа Тепић је дошла на нешто што би требало да буде дијалог са унапред припремљеним говором који је прочитала и проследила медијима. То је био један перформанс, не дијалог. Поново су одбили да разговарају о овој теми и инсистирали да разговарамо о њиховим захтевима, односно о трећем захтеву, датуму локалних избора. На састанку који је требало да буде разговор, а који се уобичајено завршава договором и компромисом, још једном су поставили ултиматум. Или ћемо изаћи у сусрет њиховом захтеву да прекршимо закон да избори буду истовремено. А онда су напустили састанак када су изговорили оно што су имали да кажу", рекла је Брнабић додајући да се представници опозиције нису удостојили да чују шта су закључци.

Напустивши састанак, они су показали "невероватно непоштовање" према институцији Народне скупштине, институцији дијалога, па и свим присутнима, колегама и организацијама цивилног друштва, као и нашим међународним партнерима и представницима Тужилаштва, додала је Брнабић.

"Показали су још једном да их не занимају препоруке ОДИХР-а а уз то је један део њих уместо да буде овде данас био на састанку код Јосипа Јуратовића у Бундестагу. Ето толико о томе шта им је приоритет. Бити на разговору у Скупштини Србије или бити на разговору са одређеним посланицима Бундестага. То је показало њихову потпуну неспремност или недостатак жеље за правим дијалогом", истакла је председница Скупштине.

Она је захвалила организацијама цивилног друштва и Транспарентности Србије, који су стрпљиво слушали све политичке расправе "и бесомучна понављања која нису имала везе са темом састанка" и који су своје време искористили да причају о централној теми састанка - изменама и допунама закона. Предложили су и своје теме, попут промене Закона о пребивалишту.

Будући да опозиција није сачекала крај састанка, Брнабић им се обратила преко медија.

"До сутра у 12 часова, да ми доставе предлог како даље да радимо на препорукама ОДИХР-а, да се не играмо мачке и миша, па за шта год да се ми ухватимо они да желе да раде нешто друго. Усвојићу сваки њихов предлог како даље да радимо. До сутра у 12 сати да ми пошаљу предлог њихових представника за комисију која ће се бавити увидом, ревизијом и контролом бирачког списка. Ово се односи и на представнике цивилног друштва како би у што краћем року формирали ту комисију. Под три, да ресорна министарства што пре уврсте коментаре организација цивилног друштва и посланичких група како би у наредних пет дана финализовали ове законе, имали још један састанак да проверимо да ли је то то што желимо, како би након тога организовали јавно слушање и ишли у усвајање закона", рекла је Брнабић.

Данашњи састанак за њу је, каже, био тежак и мучан јер је био трећи у низу, "и зато што се трудим да што више конкретизујем предлоге с којима излазим пред опозицију".

"Сви моји напори падају у воду јер је једино о чему желе да причају датум избора. А што се датума тиче, избори за Београд су расписани у најкаснијем могућем року и одржаће се у најкаснијем могућем року. Што се осталих локалних избора тиче и даље нудим, уколико желе да одржавамо о датуму тих избора, а ако не желе одржаће се кад им је време, а то је јул и август. Немојте да дођемо до термина да ја морам да их распишем а да онда причамо да их померим. Дајте да се понашамо као одрасли, одговорни и разумни људи", рекла је Брнабић.

Председница Скупштине навела је и да после више година апсолутног неслагања, постоји ствар око које су власт и опозиција сагласни -а то је примена ОДИХР препорука.

"Зашто онда данас не радимо на имплементацији препорука? Зашто инсистирају на једној јединој ствари око које се не слажемо? Одлука око бојкота је ваша одлука, донесите је, ми ћемо је поштовати. Али и кад прође други јун, зар ОДИХР препоруке не остају важне? Какве то има везе са датумом избора и бојкотом", упитала је Брнабић.

Она је додала да не зна шта Србија против насиља хоће.

"Да сада урадите анкету међу случајним пролазницима шта та опозиција хоће, не бисте нашли два процента људи који то знају. Хоће ли све изборе другог јуна, или као што је Ђилас рекао  да желе све изборе у октобру. А данас су ми рекли да је могуће другог јуна, а онда су рекли да је једино могуће када се имплементирају ОДИХР препоруке, а онда прође неко време и они утврде да су услови испуњени- да ћемо онда имати изборе. Што значи да Београд и остале самоуправе годинама функционишу у том привременом систему. Шта хоће,  ја стварно не знам, а нисам сигурна ни да они знају, јер то се мења из дана у дан", истакла је председница Скупштине.

Њен циљ је, каже, показати одговорност према грађанима, којима "бар толицно" дугујемо.

"Циљ ми је да се понашамо као рационални људи јер је овој земљи потребна унутрашња стабилност. Сувише је спољних притисака, тензија, много комплексног и тешког се дешава ван граница ове земље, са свим ратовима који букте и прете да се прошире, да ми као озбиљни људи не би могли да постигнемо минимум разумевања око интерне стабилности", рекла је Брнабић.

Напуштање састанка је, каже, срамота, и остаће као вечна срамота у њиховим политичким каријерама.

"Што се тиче странаца, они који су трчали у Стразбур, Брисел и Берлин да се жале на своју земљу да лобирају за резолуцију којом се тражи укидање суверенитета РС, који су изабрали да буду у Бундестагу са Јуратовићем, да ми причају где странци треба да буду или не? Нисам их ја звала да их молим да нешто нареде мојој земљи. Нисам их ја звала ни да би ми дали неки савет. Звала сам их јер је доста играња и са странцима. Ти странци су пре свега њихови помагачи, што им сад сметају? Можда зато што је сад све отворено и транспарентно па се види шта ми говоримо а шта они траже", рекла је Брнабић.

image