Србија и Балкан

Грбовић, Лазовић и Стефановић у Бундестагу: Имамо подршку са ове стране (ФОТО)

У питању је неформални састанак у Бундестагу који није био у званичној најави ове институције
Грбовић, Лазовић и Стефановић у Бундестагу: Имамо подршку са ове стране (ФОТО)© Antonio Ahel/ATAImages

Представници "Србије против насиља" данас су у Бундестагу разговарали са члановима Одбора за европске послове о изборима у Србији. У делегацији су били Павле Грбовић, Радомир Лазовић и Борко Стефановић, а домаћин им је био Михаел Рот.

Како је саопштено из ове коалиције, Грбовић је рекао да се Србија налази у дубокој политичкој кризи након крађе избора у децембру 2023. године и да је нажалост тренутно ближи новој и још тежој кризи него постизању решења за превазилажење актуелне ситуације

"Опозиција је учинила апсолутно све што је било до ње да се проблеми реше. Сами смо иницирали разговоре са представницима власти, били смо конструктивни и понудили смо конкретна и лако спроводива решења, али је очигледно да са стране власти не постоји политичка воља да се лоше ствари мењају", рекао је Грбовић.

Он је навео да се због тога опозиција данас налази пред два лоша избора – да у непромењеним околностима учествује у нефер изборној трци или да бојкотује изборе, пренео је ПСГ.

"Оба исхода за Србију значе наставак кризе и због тога је неопходна још већа укљученост европских партнера јер свака криза у Србији има потенцијал да се прелије и дестабилизује цео регион, што није у интересу ни грађана Србије, али ни Европске уније", закључио је Грбовић.

Радомир Лазовић из Зелено-левог фронта изјавио је да се чини да имају подршку свих групација у Бундестагу.

"Чини се да имамо подршку свих групација у Бундестагу, исто као што је недавно било у ЕП, где је резолуција усвојена и гласовима ЕНП, којој припада и СНС, скоро да постоји опште слагање да је оно што се дешавало на изборима неприхватљиво икоме. Вучић губи подршку коју је имао, јасно је да се у Србији морају спровести демократске промене. На обраћању Бундестагу које је завршено нешто пре састанка у Београду, упознали смо колеге са најновијим дешавањима, са свиме што су моје колеге говориле, да је испуњавање препорука ОДИХР-а неопходно, да наша власт одбија то да учини. Ови преговори се воде, не о кључним ОДИХР препорукама, него о онима које влада бира да би себе представила као неког ко жели да испуњава препоруке", рекао је Лазовић за Н1.

Истакао је да имају пуну подршку са "ове стране" да се промене морају десити.

"Разговарали смо и о посети која ће бити у наредном периоду и са њихове стране, инсистира се на томе да се испуне ОДИХР препоруке, да се цео тај демократски систем који код нас очигледно не ради, да би морао да се поправи, не само то, него и владавина права", истиче он.

За то време у Скупштини Србије одржан је састанак представника власти и опозиције, а међу њима ненадано су се нашли и амерички амбасадор Кристофер Хил и шеф Мисије ЕУ у Србији Емануел Жиофре.

image
VV inauguration
banner