Србија и Балкан

Вучић после састанка са Додиком: Супротставићемо се свим земљама НАТО-а због резолуције о Сребреници

Док се у Гази дешавају "далеко већа страдања" фокус се пребацује на РС.
Вучић после састанка са Додиком: Супротставићемо се свим земљама НАТО-а због резолуције о Сребреници© O TANJUG/ Predsedništvo Republike Srbije/ bg

Председник Србије Александар Вучић, председница Народне скупштине Ана Брнабић и министар спољних послова Ивица Дачић састали су се у Београду са председником Републике Српске Милорадом Додиком, српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Жељком Цвијановић и председником Народне скупштине РС Ненадом Стевандићем.

Председник Вучић је након састанка критиковао поступке дела земаља који су покренули иницијативу о Сребреници, наводећи да је разговарао са председавајућим скупштине УН и да ће послати специјалног изасланика код председника скупштине УН и тражити да размотре кршење свих процедура.

"Обавеза је да се питањима БиХ бави СБ УН, јер је и даље реч о нестабилном региону, јер и даље ту постоје међународне снаге и високи представник, а сада хоће да гласање пребаце на Генералну скупштину. Прекршили су и другу ствар- од две трећине потребних за усвајање декларације, дошли су до тога да је реч о обичном обележавању и култури сећања где је потребна проста већина", појаснио је Вучић, додајући да није реч ни обичној простој већини, већ о простој већини оних који нису уздржани.

Он је поставио неколико питања земљама НАТО-а за које каже да су спонзори ове резолуције.

"Моје питање за њих је зашто баш сада, јер немате ни округлу годишњицу. Знају да ће следеће године имати мање влада које ће то подржати. Неће више да их служе као што их служе сада. Моје друго питање је хоће ли ова резолуција још више да подели народе и земље у свету? Да вас обавестим Резолуција о холокаусту или геноциду, је фокусирана на Јевреје, и то је увек било једногласно усвојено. Стварно мислите да ће то и сада бити случај? РС није део УН, Републику Српску не слушају ни у БиХ и Србија ће сама политичким средствима да се супростави свим НАТО земљама од Турске до Немачке с тим да знамо да су нам шансе минималне, али ћемо се борити до последњег тренутка и за сваки глас", истиче Вучић.

Једини противник им је, каже, мала Србија. Русија је, додаје имала свега седам гласова у Генералној скупштини, а Србија ће, каже имати "много, много пута више".

"Када ми поменемо бомбардовање, ви из НАТО-а кажете што нас враћате у прошлост, а сада хоћете да нас вратите 29. година уназад" рекао је Вучић, додајући да је Додик рекао "тешке ствари" и да је он додао да је замолио руководство РС да сваки дан разматра могућности да се одупре насиљу моћних.

Западним земљама Вучић је поручио, да ће, ако резолуцију усвоје, на тај дан видети колико су Срби поносни и да неће бити подјармљени.

"Тих дана позваћемо све Србе свуда где год да живе, на сваком месту истаћи ћемо своја национална обележја, дан након што нас прогласе за геноцидан народ. Е дан касније ћемо да истакнемо нашу најлепшу тробојку и да покажемо да Србију и српски народ никада неће моћи да сруше. Немојте да се правите наивни и да на продајете рог за свећу", нагласио је Вучић.

Председник Србије је навео да се мир са бошњачком браћом мора чувати по сваку цену, јер они нису ништа криви, већ су приморани да слушају сарајевску пропаганду.

"Сваку пружену руку нису хтели да прихвате. Није им било до пијетета, да се поклоните бошњачким жртвама, није им до тога да положите цвет. Шта је смисао овога? Да укинете Српску? Кажите нам, шта је то што тражите", поручио је председник.

Србију очекује тежак период, навео је, додајући да се гласање о резолуцији планира за 2. мај.

"Борићемо се око тога. Ми ћемо вечерас на предлог Додика упутити позив Србима из региона, да разговарамо о језику, писму и свему другом. Молим људе из Српске да сами добро размисле. Ми да им уводимо санкције нећемо, ми да идемо против РС нећемо. Делићемо вашу судбину, само вас молимо да добро размислите о сваком потезу", рекао је Вучић, додајући да ће се Срби против резолуције борити преко слободарских народа у Африци, Азији и Латинској Америци. 

Борићемо се, каже, супротставићемо се политиком.

"Видећете, малена Србија о јаду ће да забави велике силе који желе да ту једну малу и слободарску земљу казне. Борићемо се до последњег секунда. Буде ли требало", упозорио је.

Додик: Скрећу фокус са Газе

Додик је рекао да је дошао да председника Вучића и његов тим обавести о процесима којима желе да дешавања у Сребреници оквалификују као геноцид. Геноцид се није десио, то је измишљена форма којом покушавају да сатанизују цео српски народ и да кроз индивидуалне пресуде у Хагу то пребаце на колективну одговорност српског народа", рекао је Додик након састанка.

"Све ћу учинити да до Васкршњег сабора, 5. маја убедим председника Вучића да подржи све одлуке које РС намерава да донесе. Ми мислимо да ово директно руши могућност да се заједно живи у БиХ да је тај акт у УН упућен без сагласности БиХ, представља само бошњачку страну и усмерен је против РС", додао је он.

Додик је истакао да се све дешава у тренутку док у Гази "страдања далеко већа и премашују све познато", што показује да је циљ да се фокус пребаци на Републику Српску и српски народ.

Вучић: Не мењамо став о санкцијама Русији

"Став који смо изнели - осам дана пошто је почео сукоб у Украјини, важи и данас. Србија се поноси својим ставом. Србија је мала по својој величини и по броју становника и гигант по државотворности", рекао је Вучић на питање да ли је Макрон тражио да Србија уведе санкције Русији.

Србија није нити ће променити свој став, нити ју је ко уцењивао нити може да уцењује. додао је, истичући да је састанак са француским председником био пријатељски.

image