Србија и Балкан

Иза кулиса састанка власти и опозиције: Идеја о померању избора у Београду је неприхватљива

Коалиција Србија против насиља тражи да се београдски избори сада одложе, на неки датум када би се одржали и сви локални избори, рекао је Бранко Павловић, додајући да је Брнабићева рекла да то уопште није на столу и да о томе нема разговора
Иза кулиса састанка власти и опозиције: Идеја о померању избора у Београду је неприхватљива© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Носилац листе и кандидат за градоначелника групе грађана Ми - глас из народа Бранко Павловић је, након јучерашњег састанка посланичких група власти и опозиције, оценио да је била грешка што су колегијуму присуствовала четири страна амбасадора, те да то никако не би смело да се понови, јер би то значило да је Србија протекторат, а не суверена држава.

"На састанку их је било четворо и то није добро, јер се доводи у питање суверено одлучивање Србије", истакао је Павловић за РТ Балкан, додајући да је председница Народне скупштине Ана Брнабић рекла да могу да буду предложени и други амбасадори, а да је он рекао да би то погоршало нашу сувереност у одлучивању.

У Скупштини Србије jуче је настављен рад колегијума на коме се говорило о примени препорука Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР), а расправљало се и о три захтева опозиције за предстојеће београдске и локалне изборе.

Павловић се осврнуо на предлог коалиције Србија против насиља да дође до померања датума избора у Београду, који су заказани за 2. јун.

"Они су на прва два колегијума рекли да сви локални избори треба да буду 2. јуна, када су и београдски, што смо ми подржали, али уважавајући да је то заиста на ивици уставности и могућности да се то постигне. Ту би се датум за расписивање избора још померио", нагласио је Павловић.

Он је оценио да непристајање власти на нешто не може водити прекиду преговора и тврдњи да се догађају неке ствари које захтевају бојкот.

"Ми смо подржали став да то буде 2. јуна, али смо врло оштро осудили СПН и НАДУ због тога што су запретили прекидом преговора и бојкотом", истакао је.

Како каже, СПН је јуче дошао са другим захтевом.

"Они сада траже да се београдски избори одложе, на неки датум када би се одржали и сви локални избори", рекао је, додајући да је Брнабићева рекла да то уопште није на столу и да о томе нема говора, као и да је предложила да се сви локални избори мимо Београда одрже истог дана.

Павловић се потом осврнуо на друге предлоге коалиције Србија против насиља, нагласивши да су они такође неразрађени.

"Формирање Комисије која би имала право надзора. Шта значи право надзора? Јесу ли они неки другостепени орган државном органу, је л' они имају нека инспекцијска права, или права контроле законитости у смислу контроле решења да укидају неке одлуке првостепених органа или имају право надзора у случају пуног увида у то шта раде државни органи?", запитао се Павловић.

"То је код њих нејасно и у другом делу када говоре о комисији они кажу да имају право ревизије спискова. Шта то значи? Да ли то значи да би та комисија имала право да брише и уписује некога у бирачке спискове? Пребивалиште и право да будеш уписан у бирачки списак је људско право и оно се у сваком конкретном случају мора утврђивати у управном поступку. Не можеш никаквом комисијом, која би имала надовлашћења у односу на постојеће државне органе, то утврђивати", рекао је Павловић, додајући да им је указано још од првог пута када су дошли да мора правно да се разради шта то значи.

Он је нагласио да не може да се поступа по таквом захтеву, док се не седне и не договори шта ће бити са надлежностима, шта то тачно значи и да се искључи свака могућност да та комисија постаје неки ад хок наддржавни орган.

Онда се осврнуо на трећи део, који се односи на медијске захтеве.

"Ту је била идеја да се седне са представницима РТС-а и РТВ-а, то је било начелно прихватљиво - да се дефинише шта би могло да се коригује у њиховом раду и како прецизније да дефинишемо њихове обавезе равномерног представљања. У том смислу треба са њима разговарати, а то да они истинито извештавају... Па они ће свакако рећи да то већ раде", сматра он.

"Само тај елемент је прихватљив за расправу и шта би могла да буду ограничења у погледу да не дође до злоупотребе функционерске кампање, а да се не задире у уређивачку политику РТС-а и РТВ-а", додаје.

Сматра да предлог који је СПН изнела није баш оперативан, али и то се може, како истиче, кроз разговор поправљати.

"Комисија и медији се дају кроз разговоре поправити, али њихов захтев који у ствари иде на лекс специјалис кад каже да се расписани избори прекину и да се одложе за неки други датум, то је за нас из Ми - глас из народа неприхваљиво", каже он.

Он је закључио да је атмосфера на колегијумима добра, да они дају врло велику могућност сарадње и договарања, а да за сада нема ни једне индиције да се положај владајуће групације у тим форматима злоупотребљава на било који начин.

image
VV inauguration
banner