Србија и Балкан

Ђилас оптужује Хила: Исти као Марија Захарова!

Председнику Странке слободе и правде није се допао став америчког амбасадора о бојкоту избора
Ђилас оптужује Хила: Исти као Марија Захарова!© A.K./ATAImages

Прозападна опозиција коју ових дана, због неприхватања договора око изборних услова, оптужују да не зна шта хоће, по свему судећи више не зна ни чија је. Јер, лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас, данас је, осуо критике по дојучерашњем покровитељу, америчком амбасадору Кристоферу Хилу, кога је, оптужио да му није стало до демократије, већ до тога да се испуни оно што САД очекују.

Добар је, дакле био Хил, док је обилазио изборна места по Београду за време гласања, или док је поручивао да Русија уноси раздор између Србије и њених евроатлантских партнера.

Сада се, како то, изгледа, Ђилас тврди, амерички амбасадор "претворио" у Руса.

"Првог дана после покрадених избора дали сте идентичну изјаву као и Марија Захарова - да се радујете наставку сарадње са режимом, саветовали сте људима који су се борили за слободу да иду кући и славе празнике чиме сте се јасно сврстали на страну Александра Вучића. Нисмо Вас послушали. Наставили смо борбу, а најхрабрији међу нама су штрајковали и глађу наневши трајну штету свом здрављу", рекао је Ђилас, који, у време штрајкова глађу ипак није био у тој групи "најхрабријих".

Довољно је, међутим, храбар, да свом покровитељу изнесе списак ствари које се од њега очекују.

"Од америчког амбасадора се очекује да говори о гушењу слободе и демократије, налазима ОДИХР-а, чињеници да режим није испоштовао ни уводне напомене извештаја о политичком консензусу и усвајању препорука довољно времена пре избора. Очекује се да кажете да не смеју да се бију лекари и професори док деле флајере, да полиција мора да ухапси извршиоце, да медијска харанга против проевропских политичара мора да стане, да мора да се додели пета фреквенција што режим не чини већ две године", рекао је Ђилас, подсећајући на своју највећу бољку, то што њему омиљена телевизија, иначе подружница америчког Си-Ен-Ена и даље нема националну фреквенцију.

Ђилас је поручио Хилу и да треба да каже ако је одлука САД да о томе не говоре, и да су од демократије важније неке друге ствари, као што су, како је навео, испуњавање обећања о Косову или послови са америчким компанијама и Рио Тинтом.

Он додаје и да не зна по ком основу је Хил присуствовао састанку у парламенту и да, ако је већ за нешто рекао да је унутрашња ствар Србије онда пристојност налаже да о томе не износи свој став. О унутрашњим стварима Србије, иначе говори човек, чији је део коалиције тренутно у Бундестагу, где од Немаца тражи да се побрину за српске изборе.

Како се нашао у Скупштини Србије, иначе је појаснио и сам Хил рекавши новинарима да га је власт позвала као посматрача, а не као учесника расправе.

"Мој став је да је овај дијалог важан и да би требало да се настави. Из перспективе америчке владе, али и осталих, веома смо заинтересовани за то да Србија буде способна да превазиђе ове проблеме и да спроведе препоруке ОДИХР-а", рекао је Хил.

Хилово присуство колегијуму коментарисала је раније и председница Скупштине Ана Брнабић, која је навела да јој сад "они који су трчали у Стразбур, Брисел и Берлин да се жале на своју земљу да лобирају за резолуцију којом се тражи укидање суверенитета РС, који су изабрали да буду у Бундестагу са Јуратовићем" причају где странци треба да буду или не?

"Нисам их ја звала да их молим да нешто нареде мојој земљи. Нисам их ја звала ни да би ми дали неки савет. Звала сам их јер је доста играња и са странцима. Ти странци су пре свега њихови помагачи, што им сад сметају? Можда зато што је сад све отворено и транспарентно па се види шта ми говоримо а шта они траже", рекла је Брнабићева.

image
VV inauguration
banner