Србија и Балкан

Курти: За два дана најважније гласање за улазак Приштине у Савет Европе

Премијер привремених приштинских институција очекује да Парламентарна скупштина препоручи пуноправно чланство "Косова"
Курти: За два дана најважније гласање за улазак Приштине у Савет Европе© Ferdi Limani/Getty Images

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да самопроглашено "Косово" за два дана, 16. априла, очекује најважније гласање у процесу приступања Савету Европе, када очекује да Парламентарна скупштина препоручи пуноправно чланство Приштине без додатних предуслова и фуснота.

Курти је, на седници Генералног савета његовог покрета Самоопредељење, истакао да је "Косово" данас у "много повољнијој ситуацији и да извештај Доре Бакојани препоручује пуноправно чланство без додатних услова".

"Извештај и мишљење Доре Бакојани препознаје испуњење свих предуслова и јасно показује да се остале обавезе Косова морају испунити након чланства. Имаћемо 16. априла најважније гласање у процесу приступања Савету Европе. Очекује се да ће Парламентарна скупштина одобрити мишљење Бакојани, која препоручује пуноправно чланство Косова без икаквих додатних предуслова и без фуснота", рекао је Курти.

Он је позвао дијаспору да учествује на изборима за европски парламент 9. јуна.

Додао је да је тај датум важан за Европску унију, па и за целу Европу, јер, према његовим речима, од првих избора за Европски парламент 1979. године, Европа никада није била угроженија него данас.

"Европска унија се, такође, суочава са великим изборима и одлукама. Суочава се са војном агресијом и фашизмом руске диктатуре, што, као што је познато, има своје савезнике у Европи. Њихови пријатељи су неправедно потцењени. Позивам дијаспору да остваре своје право да гласају за социјалдемократе и левицу који се противе екстремизму у Европи", рекао је Курти.

image