Србија и Балкан

Курти о попису: Грађани да пријаве штету која им је нанета деведесетих година

Грађани КиМ могу да саопште пописивачима колико су оштећени за време сукоба деведесетих, а моћи ће да пријаве погинуле и нестале чланове породице, рекао је приштински премијер
Курти о попису: Грађани да пријаве штету која им је нанета деведесетих годинаGetty © Omer Messinger

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је изјавио да ће подаци о становништву прикупљени у попису помоћи у вођењу политике, како на централном тако и на локалном нивоу, преноси "Економија онлајн".

Курти је на састанку са градоначелницима рекао да је за успех неопходна блиска сарадња са Агенцијом за статистику и општинама.

"Данас је почела регистрација становништва и кућа на Косову. Подаци о броју, и саставу становништва, животним условима и нивоу образовања ће нам помоћи у оријентацији за боље услуге за грађане, нама који смо на власти, општинама и свакој институцији на Косову", рекао је он.

Курти је додао и да влада подржава агенцију за статистику како би спровели успешан попис.

"Потребна је и блиска сарадња између агенције и општина, тако да поново позивам на заједничку посвећеност веома важном подухвату. Наше заједничко опредељење је да се без разлике бавимо потребама грађана и потребна је основа која ће утицати на квалитет података из упитника.", рекао је Курти.

Он је додао да је у овај попис укључен и упитник штете начињене током 1998-1999. године када су се оружане снаге Југославије сукобљавале са припадницима терористичке ОВК након чега је уследила НАТО агресија.

"У овом попису становништва, уврштен је упитник који ће се бавити штетом начињеном у рату 1998-1999. године везано за за породичну привреду. Грађани могу да саопште економску штету, изнесу податке о уништеној имовини као и наведу погинуле и нестале чланове породице. У духу сарадње, позивам вас да се заједно посветимо доприносу ова два процеса тако важна за нашу републику, нашу историју и нашу будућност", нагласио је Курти.

Све српске странке са КиМ противе се учешћу Срба у попису становништва јер сматрају да није тренутак да се учествује у том процесу док се над припадницима српског народа врши институционално насиље, док им се крше људска права и отимају све ингеренције.

image
VV inauguration
banner