Србија и Балкан

Дрска политичка провокација: Зашто Курти вршља у српским општинама уочи нове рунде преговора

Куртијева данашња посета општинама са српским становништвом на северу КиМ је сувишан али очекиван потез, и огољено показује намеру да са КиМ протерају сваког Србина, слажу се саговорници РТ Балкан

Баш уочи нове, сутрашње, рунде преговора у Бриселу у оквиру дијалога Београда и Приштине премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти решио је да провршља севером КиМ не би ли, по ко зна који пут, показао своју бахатост и неспремност за испуњење захтева које су му упућени.

У ненајављеној, скоро целодневној посети северу КиМ, где доминира српско становништво, Курти је био у друштву министра унутрашњих послова Џељаља Свечље и министра за локалну самоуправу Ељберта Краснићија.

Пратило га је више десетина наоружаних полицајаца у црним џиповима.

"Курти наставља своју дневну дозу провокација српског народа. Мало му је што је увео апартхејд на северу КиМ, него сад својом шетњом и обиласком својих градоначелника, који су нелегитимни и нелегални јер су постављени са три или четири одсто подршке, покушава да и даље провоцира српски народ јер би он волео да на северу КиМ нема ниједног Србина", оценио је за РТ Балкан Зоран Анђелковић, бивши председник привременог Извршног већа за Косово и Метохију.

Према његовим речима, Куртију је свеједно да ли то чини уочи нове рунде преговора, јер он провоцира српски народ са једним циљем - а то је етничко чишћење и протеривање Срба.

Дрска политичка провокација

У току посете очигледно је било да Курти није имао намеру да се састане са српским народом, а још очигледније да га је српски народ бојкотовао. С тога, јасно је да посета и обилазак општина са већински српским становништвом не води ка стабилизацији ситуације и смиривању тензија, већ напротив.

Доскорашњи председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун за РТ Балкан каже да се данашња посета Куртија може сматрати веома бруталном и дрском политичком одлуком и провокацијом.

"Срби су бојкотом Куртија послали поруку на најбољу начин, да је он главни који спроводи терор над њима институционално, и физички преко параполицијских специјалних јединица. Једноставно, Срби не прихватају такву политику која води нашем потпуном нестајању са Косова и Метохије. Он то заиста не сме да ради уколико жели да смањи тензије и покаже српском народу да није против њих, како обично говори. Овим је показао да је жестоко против српског народа и његовог опстанка. Овај потез само може да се схвати као застрашивање Срба лажним градоначелницима и специјалном параполицијом која уз велико наоружање терорише Србе на северу КиМ", каже Дрецун.

Он додаје да је Курти овом посетом показао да је непопустљив у намери да примени одлуку тзв. Централне банке Косова о укидању динара и да је успео да интегрише север у лажну државу "Косово", без обзира на то што српски народ не жели да се помири са таквим покушајима и то не прихвата.

Према његовим речима, овај Куртијев потез је сувишан, али очекиван, јер не жели да пружи српском народу наду да ће опстати на КиМ, већ довршава што је наумио и што је и остао главни циљ - да КиМ буде без иједног Србина.

У Бриселу без преговора о динару 

Да је решен у тој намери потврдио је још једном у Северној Митровици, рекавши да на сутрашњем састанку главних преговарача Београда и Приштине у Бриселу неће бити преговора о одлуци приштинске власти да забрани динар на "Косову".

"Постоји одредба Централне банке, а ми смо као влада ту да им помажемо. Зато заменик премијера Бесник Бисљими не може да преговара о тој одредби. Само ако буде некаквих последица које нико не жели онда ћемо да видимо шта можемо да урадимо да буде што боља и бржа транзиција", изјавио је Курти.

Он је додао да приштинска влада инсистира на томе да званични Београд "не мари" да ли су у питању динари или евро, зато што је, како је изјавио, реч о вештачком проблему.

"Нема ни једног Србина на Косову који је рекао 'нећу евро'. Јер, 33.000 жиро рачуна имају Срби на Косову и добијају разне финансијске помоћи од стране наше владе. Ниједан Србин није рекао - нећу евро", додао је Курти.

Порука и Албанцима

Политички аналитичар Бранко Радун за РТ Балкан оцењује да је Курти овом посетом желео да поручи да је север КиМ под контролом Албанаца и Приштине, што је уједно порука Србима, Албанцима, али и званичном Београду.

"Курти је у политику кренуо са малом подршком међу Албанцима, али је сад својом политиком застрашивања и протеривања Срба освојио њихову наклоност и наметнуо се као неприкосновени лидер Албанаца", каже Радун.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је одласком у општину Лепосавић, а потом и одласком у Зубин Поток, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти само дан уочи наставка дијалога у Бриселу одлучио да подигне нове тензије на северу Космета и упитао:"Ко је и на који начин одобрио Куртијеву посету и ко је од међународних представника био обавештен?".

Петковић је констатовао је да је Курти, као сваки незван гост, "морао да се окружи силним полицијским фалангама са дугим цевима које су га пратиле приликом одласка у општину Лепосавић, коју насилно и под терором води Самоопредељење, са мање од 100 освојених гласова".

Навео је и да је Куртијев потез изазвао револт и огорчење Срба који у њему, како је истакао, виде "окупатора који их свакодневно малтретира и над њима спроводи институционално, физичко и свако друго насиље".

"Отвара се питање ко је и на који начин одобрио Куртијеву посету северу, ко је од међународних представника био обавештен, да ли су КФОР и Еулекс асистирали и дали сагласност за ову провокацију?", упитао је Петковић.

Овим поводом огласила се и Српска листа наводећи да је "више него јасно да је својим доласком Курти желео да испровоцира реакцију српског народа и себе представи као жртву како би зарадио још који политички поен или глас за предстојеће изборе".

"Након ове циркуске представе очигледно уплашени Курти је као и сви окупатори отишао назад, а ми остали на северу Косова и Метохије као своји на своме јер је ово наша земља, наши градови и општине", закључује Српска листа.

Курти позвао Србе на попис становништва

Да ли у намери да се опере или још једном да замаже очи међународној заједници, Курти се огласио на друштвеним мрежама, објавивши да је данас посетио све четири општине на северу Косова и Метохије у којима претежно живи српско становништво.

"Будућност наше земље је право и одговорност свих и заједно ћемо радити на бољем сутра", навео је Курти на друштвеној мрежи Икс.

Курти је позвао Србе да се региструју на предстојећем попису становништва, који почиње 5. априла и трајаће шест недеља.

image
VV inauguration
banner