Србија и Балкан

Катнић са лисицама на рукама: Слика која буди нова очекивања

Хапшење двојице институционалних чувара диктатуре Мила Ђукановића представља моралну сатисфакцију за оне који су, из искључиво политичких разлога, највише прогоњени током периода диктатуре, каже аналитичар Бошко Вукићевић
Катнић са лисицама на рукама: Слика која буди нова очекивања© R.R./ATAImages

Слику Миливоја Катнића, некада моћног и свемоћног главног специјалног тужиоца, са лисицама на рукама искрено ће признати половина Црне Горе, или мало више од половине, чекала је 43 месеца. Још од 30. августа 2020. године и избора на којима је пала власт Мила Ђукановића чије је Катнић, хтео то он или не, био једно од препознатљивих лица, симбола.

Друга половина Црне Горе, они који Милову слику још држе на зиду, крај иконе, били су уверени да слику Катнића, са лисицама, за свога живота неће видети.

"Ничија није горела до зоре, није ми га жао, стигло га оно што је радио", јутрос у Подгорици кажу једни над сликом везаног Катнића.

"Освета Милу. Катнић је чист као суза, као свећа", одговарају други.

Шта год мислили и једни и други, после слике Миливоја Катнића са лисицама на рукама у Црној Гори ништа неће бити исто. Јесу за последњих три и по године лисице шкљоцнуле око зглобова многих, у притвору је одавно и Катнићев некадашњи заменик, тужилац Саша Чађеновић, тамо су и неки судије, такође препознатљива лица, неке перјанице полиције Црне Горе из времена Ђукановића, али Миливоје је Миливоје.

Његова слика за столом са десне стране судског већа на суђењу Милану Кнежевићу и Андрији Мандићу за наводни државни удар и тероризам, које је црногорска телевизија месецима директно преносила, била је заштитни знак режима на заласку. Многи су и тада у Црној Гори били уверени, неки од њих отворено изјављивали, да ће, кад тад, Миливоје на ону клупу прекопута, тамо где седе оптужени.

"Код свих правдољубивих људи у Црној Гори, слика Катнића с лисицама на рукама морала је пробудити снажне емоције. Тј, осјећање да је макар дјелић правде задовољен, након многих разочарања које су доживјели послије обарања вишедеценијске диктатуре, узрокованих неочекивано спорим темпом процеса опште лустрације друштва. Код тих слободних грађана дата слика буди наду да би ускоро правда могла закуцати на врата и самом шефу поражене клептократије, Милу Ђукановићу", каже за РТ Балкан Бошко Вукићевић, политички аналитичар из Подгорице.

Из ДПС, који сат по хапшењу Катнића, саопштили су да је та акција тек наставак праксе реваншизма која траје од 30. августа, а која за циљ има криминализацију претходне власти по сваку цену уз амбицију да се, осим политичке штете, сруши и оптужница у случају државни удар.

"Свједоци смо да је све што се јутрос догодило претходно мјесецима, па и годинама, најављивано од стране београдских медија и странака актуелне власти док су оптужнице писане на насловним странама медија који су екслузивно и незаконито у посједу сумњивих Скај материјала и докумената из Агенције за националну безбједност”, саопштили су из ДПС-а.

"Ове двије личности су, (јуче ухапшени Миливоје Катнић и Зоран Лазовић, некадашњи помоћник директора Управе полиције ЦГ) до скора, биле ударна институционална песница диктаторског режима у борби против политичких неистомишљеника. Свој високи положај, у оквиру полиције и тужилаштва, Катнић и Лазовић су користили за прогон свих оних који су кроз политичко и јавно дјеловање били трн у оку злочиначке аутократије. Свих оних који су се у оквиру партија или нестраначких организација, на улици и кроз критичке текстове и осврте - годинама борили како би Црна Гора постала слободније друштво", каже Вукићевић. 

Наш саговорник подсећа да су то била изазовна али и страхотна времена, у којима се због исказивања слободне мисли могла изгубити не само физичка слобода, већ и глава.

"Познати су случајеви оних који су изгубили живот јер су се храбро супротставили тиранији. Слава им", подсећа Вукићевић.

По његовом мишљењу, "хапшење двојице институционалних чувара диктатуре Мила Ђукановића представља моралну сатисфакцију за оне који су, из искључиво политичких разлога, највише прогоњени током периода диктатуре".

"Познат је примјер лидера Демократског фронта против којих је режим, уз кључну улогу Катнића, покренуо монтирани процес 'Државни удар', с намјером да их пошаље на дугогодишњу робију. Осим њих, ту је и мноштво других примјера прогона политичких неистомишљеника бившег режима, из редова политичких партија или ван њих, који након данашње одлуке СДТ-а треба да буду задовољни. Међутим, то задовољство ће бити потпуно само у случају поштеног и независног судског процеса против Катнића и Лазовића, који неће бити могућ без потпуног ослобађања институција од кадрова и "менталитета" страховладе Мила Ђукановића", каже Вукићевић.

Говорећи о значају јучерашње акције Специјалног државног тужилаштва Црне Горе, Владислав Дајковић, председник "Слободне Црне Горе" за РТ Балкан каже да је тај дан "за Црну Гору по много чему историјски".

"Коначно се ударило на најближи круг људи Мила Ђукановића, на оне људе који су му били најлојалнија батина у обрачуну са српском опозицијом протеклих година и ја се надам да су јуче  створени предуслови да се деси и неко веће хапшење. А, кад кажем неко веће хапшење, мислим искључиво на господина Ђукановића јер, једини је он преостао као карика у ланцу имајући у виду да је цијела тужилачко-судска постава већ ухапшена, од Меденице, Вељовића, па, сад ево до Лазовића и Катнића", каже Дајковић.

По његовом мишљењу, просто је немогуће да Ђукановић остане невин и некажењен у целом том процесу и у целој тој гарнитури за коју се знало да се ништа не може десити без његовог амина и благослова.

"Ово је велики дан за Црну Гору и надам се да ћемо ући у тоталну демонтажу бивших пипака оне чувене криминалне хоботнице која је деценијама оперисала у Црној Гори", каже Дајковић.

По речима Владимира Павићевића, доктора политичких наука, једно од највећих постигнућа тридесетоавгустовских промена у Црној Гори посвећено је борби државе против мафије.

"Специјални тужилац је аутономан у свом делању и он је са својим тимом обновио веру у идеале правде и владине права. Сви у Црној Гори расправљају о томе да ли последња хапшења воде и ка врху бившег режима у Црној Гори. Очекивања грађана су и да се и та дилема разреши", каже Павићевић.

image