Србија и Балкан

Северна Македонија један од спонзора антисрпске резолуције о Сребреници

Министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи затражио је од свих чланица УН да подрже резолуцију и да "безрезервно осуде геноцид"
Северна Македонија један од спонзора антисрпске резолуције о Сребреници© Nake Batev/Anadolu Agency via Getty Images

Министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи изјавио је данас да је та земља коспонзор резолуције УН о Сребреници о којој ће се, како је најављено, на Генералној скупштини УН гласати 2. маја.

Османи је на конференцији за новинаре затражио од свих чланица УН, чак и од Србије, да подрже резолуцију и да "безрезервно осуде геноцид", "да се никад не понови".

"Мислим да је посебно за Србију важно да изгласа ову резолуцију са циљем да чињенице буду признате и промовисане будући да све одлуке међународних судова и тела показују да се у Сребреници десио геноцид. Све док се одриче и не признаје се, постоји могућност да се то понови", навео је Османи. 

Он је додао да Северна Македонија осуђује "геноцид", додајући да не мисли да односи са било којом државом могу тиме да буду нарушени.

Како је рекао "овом резолуцијом су позване све земље чланице УН да сачувају чињенице и шире их кроз образовни систем развијањем посебних програма за сећање, ревизију и превенцију истих; позива се на осуду сваког порицања да се геноцид догодио у Сребреници; кажњавање свих лица која величају особе осуђене за ратне злочине...".

Подсећамо, резолуцију је предложила Босна и Херцеговина, а главни спонзори су Сједињене Америчке Државе и Немачка.

Резолуцију је до сада подржало више од 17 земаља, међу којима су Словенија, Италија, Лихтенштајн, Ирска, Финска, Холандија, Албанија, Турска, Јордан, Малезија, Чиле, Нови Зеланд и друге, саопштило је Министарство за спољне послове Северне Македоније.

Нацрт резолуције којом би 11. јул требало да буде проглашен међународним даном сећања на геноцид у Сребреници биће представљен 17. априла на затвореном састанку у УН.

image
VV inauguration
banner