Србија и Балкан

Реакције поводом гласања у ПС: Савет Европе се осрамотио као никад у историји

Пред Комитетом министара Савета Европе 16. маја неће бити само одлука о чланству самопроглашеног "Косова", већ одлука о смислу постојања те међународне организације, поручио директор Канцеларије за КиМ
Реакције поводом гласања у ПС: Савет Европе се осрамотио као никад у историјиGetty © Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да се Парламентарна скупштина Савета Европе осрамотила као никад у историји, подржавши препоруку за пријем Приштине у ту међународну организацију.

"Прихватањем могућности да у чланство Савета Европе буде примљено нешто што није држава, већ сепаратистички режим који свакодневним насиљем над српским народом у себи персонификује све против чега би цивилизован свет требало да се бори, апсурд је постао стварност", навео је он на платформи Икс.

Како је нагласио, пред Комитетом министара Савета Европе 16. маја неће бити само одлука о чланству самопроглашеног "Косова", већ одлука о смислу постојања те међународне организације.

Шефица српске делегације у ПС  Савета Европе Биљана Патић-Пиља је изјавила да је ПССЕ усвајањем препоруке да се тзв. Косову одобри чланство у Савета Европе донела срамотну одлуку и да је та институција тиме погазила све норме међународног права.

"Ово није ништа коначно, већ је то мишљење Парламентарне скупштине Савета Европе и сад ћемо да видимо да ли ће то уопште доћи пред Комитет министара", рекла је Пиља за Танјуг, коментаришући одлуку ПССЕ да усвоји извештај известиоца за пријем тзв. Косово у СЕ Доре Бакојани.

На питање какви ће бити наредни кораци Србије, Пиља истиче да се нада да ово питање уопште неће ни доћи на разматрање пред Комитет министара СЕ и да ће, како је рекла, схватити какву грешку праве.

"Већ видим да су поједини земље послале неке другачије сигнале. То су посебно исказале колеги из Италије и Мађарске кроз амандмане којима су исказали неки другачији став и послали сигнал да постоји шанса да ће се сетити да постоји Бриселски споразум и да мимо свих процедура не може на овакав начин лажна држава Косово да постане чланица Савета Европе", истакла је она.

Пиља је додала да није била изненађена слушајући образложења учесника током расправе.

"То су аргументи које су они износили пре тога на политичком комитету и показује да њих заиста ништа друго и не интересује, да имају своју агенду свој циљ и да једноставно газе међународно право само да би успели у ономе што су наумили. Нажалост мени је ово очекивана расправа, врло мучна и врло тешка, али знајући ко су све ти људи и на који начин су се понашали у претходних неколико месеци нисам изненађена њиховом аргументацијом", рекла је Пиља.

Члан делегације Парламентарне скупштине БиХ и потпредседник Парламентарне скупштине Савета Европе Сњежана Новаковић Бурсаћ је рекла да су препоруком за пријем самопроглашеног Косова у СЕ прекршене норме и Статут овог савета који прописује да члан ове организације може постати само држава, а самопроглашено Косово не задовољава критеријуме независности.

"Самопроглашено Косово не испуњава услове да је држава у смислу Повеље УН, па не може бити држава у смислу члана четири Статута Савета Европе. Та територија је насилно одвојена од суверене и међународно признате државе Србије", рекла је Новаковић Бурсаћ.

Новаковић Бурсаћ је за РТРС истакла да је Косово саставни део Србије која је чланица Савета Европе и да су и они који су гласали за нацрт извештаја којим се препоручује чланство свесни тога.

Она је навела да се у прошлој години све што је везано за пријем самопроглашеног Косова дешавало убрзано, како би се "сломиле" све норме и принципи међународног права и Косово постало члан.

Новаковић Бурсаћ је рекла да су два од четири члана делегације БиХ гласала против, на и Бранислав Бореновић.

Стална представница Србије при Савету Европе Сузана Грубјешић је изјавила да је дебата у Парламентарној скупштини СЕ о пријему тзв. Косова била неравноправна и нагласила да су извештај и читава спроведена процедура биле против основних принципа, вредности и норми на којима та организација почива, а која се према њеној оцени, све више претвара у политичку организацију.

Нагласила је у изјави за Танјуг, да усвајање мишљења известиоца за пријем тзв. Косова у СЕ Доре Бакојани не значи и пријем тзв. Косова.

"Оно што треба поновити јесте да то мишљење није обавезујуће за Комитет министара који је једини властан да одлучује о чланству и о апликацији за чланство. То јесте претпоследњи корак, али онај финални дешаваће се у Комитету министара на састанку 16. и 17. маја", навела је Грубјешић.

Дебата је, како је нагласила, била неравноправна и много више посланика је говорило у прилог извештаја.

Додала је да може да похвали делегацију Србије која је наступала јединствено.

"Наша делегација је наступала јединствено и данас на комитетима и на пленарном заседању и која је поднела амандмане, која је оспорила то што су амандмани били одбачени, па се о амандманима ипак на крају пленарног заседања и расправљало", рекла је Грубјешић иоценила да то све ипак није било довољно да се промени већински став Парламентарне скупштине.

За пријем тзв. Косова у Савет Европе је гласало 131 од 171 присутног члана ПС СЕ, 29 је било против, а 11 је било уздржано.

Након усвајања извештаја Доре Бакојани, Парламентарна скупштина Савета Европе упутиће препоруку за пријем Комитету министара спољних послова, који доноси коначну одлуку и то двотрећинском већином министара или амбасадора који их представљају и који су присутни у тренутку гласања.

Састанак Комитета министара требало би да буде одржан од 16. до 17. маја у Стразбуру.

image