Србија и Балкан

Парламентарна скупштина СЕ подржала чланство Приштине: Већина за извештај Бакојани

Од 171 посланика, 131 је гласао за, 29 је било против, а 11 уздржано
Парламентарна скупштина СЕ подржала чланство Приштине: Већина за извештај БакојаниGetty © Anadolu / Contributor

Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) већином гласова усвојила је извештај специјалног известиоца Доре Бакојани, у којем је подржано чланство Приштине у овој организацији.

Од 171 посланика, 131 је гласао за, 29 је било против, а 11 уздржано. 

Парламентарна скупштина СЕ, иначе, има 306 чланова парламента из 46 држава чланица.

Шефица делегације Србије у ПССЕ Биљана Пантић Пиља истакла је у обраћању парламенту да су у извештају Бакојани прекршени сви закони на којима је ова институција заснована.

"Примате нешто што није држава, кршећи све процедуре. Размотрићемо да ли ћемо остати члан организације која не поштује међународна права", рекла је Пантић Пиља и завршила излагање реченицом на српском: "Живела Србија". 

На почетку заседања  Парламентарне скупштине Савета Европе у делу седнице који се односио расправу о захтеву тзв. Косова да буде примљено у ову организацију известилац СЕ Дора Бакојани представила је свој извештај.

Извештај не даје позицију о статусу, признавање или непризнавање је прерогатив држава, рекла је Бакојани, додајући да је обављено безброј састанака приликом састављања извештаја и наводећи да је он темељно урађен.

"Правни систем Косова је у складу са међународним стандардима, Косово је снажна функционална парламентарна демократија", истакла је Бакојани наводећи да је то мишљење водећих адвоката.

Постоји нарочита забринутост за права мањина, додала је она и истакла да су три главна проблема у вези са којима је потребна хитна акција: имплементација одлука о Дечанима, престанак конфискације имовине, успостављање ЗСО.

"Направљен је стваран напредак, скупштина је успела да реши оно што је било највеће кршење права: имплементација одлуке о враћању земље Дечанима, то представља велику победу за владавину права. Власти Приштине потписале су обавезе које преузимају а које су обавезне за чланове Савета Европе. Скупштина треба да предложи да Комитет министара позове тзв. Косово да постане члан СЕ", рекла је Бакојани.

Она је истакла да је формирање ЗСО унутрашње питање "Косова" које се тиче само њених грађана и да се трудила да га реши, али је ово питање од 2013. кључан део дијалога који се води под окриљем ЕУ. 

На седници је одбачено девет амандмана које је поднела Србија, као и два италијанске делегације.

Коначну одлуку о пријему тзв. Косова у Савет Европе треба да донесе Комитет министара на седници која би требало да буде одржана од 16. до 17. маја.

  • 16. апр 2024 • 19:40

    19:40

    Одбачени амандмани Србије

    Након излагања говорника, представница Србије Дуња Симоновић Братић образложила је због чега треба усвојити амандмане који су поднети на извештај, а које је претходно са двотрећинском већином одбацио Одбор за политичка питања и демократију ПССЕ.

    Десет амандмана Србије су одбачена и на гласању у ПССЕ.

    На гласању су одбачена и два амандмана које је поднела италијанска делегација.

     

  • 19:26

    Симоновић Братић: Примањем "Косова", одбацујете Србију

    Стигли смо на крај пута, већинска подршка показује нам да мислите да је у реду кршити права и успостављати право јачег, рекла је члан српске делегације Дуња Симоновић Братић.

    "Сви наши амандмани су одбачени, са објашњењем да то 'није логично', то су нам дали као објашњење. Сви наши суграђани којима се грубо крше права су укинути у овом извештају, важније је било ставити амандмане на права ЛГБТ заједнице, него српске заједнице", рекла је Симоновић Братић.

    Она се захвалила неколицини колега у парламенту који су им пружили разумевање у крајње непријатељској атмосфери, како је истакла.

    "Ако пустите 'Косово', избацујете Србију, одричете се Србије. Да ли сте сигурни да је ова одлука лака? Све ће се променити. Рећи ћу вам и оно што сви грађани Србије мисле: Косово је било, јесте и увек ће бити Србија", закључила је Симоновић Братић.

     

  • 19:19

    Ковач: Приштина 11 година не испуњава обавезе, ко гарантује да ће их испунити сада

    Када говоримо о односу Београда и Приштине, суочавамо се са неколико паралелних стварности, владине реалности, реалност у којој живе Срби, реалност извештаја међународних организација, рекла је Елвира Ковач, члан српске делегације у Парламентарној скупштини СЕ.

    Она је упитала која је то листа мера које ће Приштина предузети како би побољшала мањинска права, и пдосетила на примере кршења права српске етничке мањине, попут конфископвања земљишта.

    "Успостављање ЗСО је међународна обавеза, а не ствар Приштине. Ако 'Косово' 11 година није испунило своје обавезе које су гаранције да ће их испунити сада. Нарочито имајући у виду изјаве Османи и Куртија да је Дечанима враћено земљиште само због чланства Приштине у СЕ", рекла је Ковач.

  • 18:58

    Кипар: Чланство без нормализације огромна грешка

    Представник Кипра рекао је делегати треба да размисле о извештајима Србије о кршењу мањинских права српског становништва и навео да није добар потез то што је Приштини дозвољено да тек након примања у чланство испуњава неке важне обавезе, попут оснивања ЗСО.

    Он је навео да "Косово" мора основати ЗСО, као и решити питања експропријације у складу са законима.

    "Без нормализације односа чланство Косова ће бити огромна грешка. То поставља опасан преседан за друге сецесионистичке регионе", рекао је.

  • 18:54

    Бореновић: Светски рекорд у кршењу међународног права

    Бранислав Бореновић из БиХ рекао је да је ово "светски рекорд" у кршењу демократских права и међународног права.

    "Та територију не признаје више од пола света. Подсећам вас да приштинске власти и њихове једностране акције крше међународне споразуме. Приштина ништа није урадила да испуни Бриселски споразум. Ви ово радите у тренутку док Приштина и Београд покушавају да напредују у дијалогу. Правите опасан преседан и урушавате темеље Савета Европе", рекао је.

  • 18:42

    Француска "не жели да заоштрава ситуацију"

    Ален Милон из Француске рекао је да је ово "специјалан захтев" јер не признају све државе Косово. 

    Говорио је о враћању имовине Дечанима, а понадао се ће смена градоначелника смањити тензије.

    "Односи Косова и Србије су у фокусу наше пажње, не желимо да погоршамо ситуацију, безбедносну ситуацију. Зато је важно да се Косово придржава обавеза које су прихватили његови званичници, а то су оснивање ЗСО, питања експропријације земљишта и друга осетљива питања око којих очекујемо напредак", рекао је он и подвукао да ће улазак Косова у Савет Европе бити веома позитиван за све становнике Космета.

  • 18:34

    Украјина: "Косово" 100 одсто заслужује чланство , српско царство неће бити обновљено

    Олексиј Гончаренко из Украјине честитао је Косову и навео да Косово 100 одсто заслужује чланство у Савету Европе, сигуран је да ће одлука бити позитиван.

    "Ово је сјајан тренутак не само за Косово, не само за Балкан, већ за све нас.  Тирани и императори покушавају да узврате ударац", рекао је он додајући да се то не сме дозволити.

    Навео је како Русија, покушава да преко спорног закона о страним агентима покушава да одвоји Грузију од Европе, и навео како то свет не сме дозволити. 

    "Русија на Балкану долива уље на ватру, а ово је један корак уназад од свега тог. Косово не сме бити сива зона, Косово мора бити члан Савета Европе", рекао је Гончаренко додајући да Косово заслужује да буде део слободног света.

    Србију је упозорио да никад неће никада успети да обнови српско царство . 

    "Нема више ни руског ни било ког царства. Удаљите се од Путина и осталих диктатора, престаните да играте с њима, то ће вас само одвести у сиромаштво и проблеме. Крените напред са својим суседима да зауставимо тиранију.

  • 18:26

    Маја Вукићевић: "Косово" је камен темељац религије и историје Срба

    Маја Вукићевић, представница Црне Горе поновила је да је већ одавно рекла да неће гласати за улазак Косова у Савет Европе, и нагласила да представници имају право да такве одлуке доносе самостално упркос званичној политици њене земље.

    У делегацији Црне Горе биће гласова "за" и "против", додала је.

    "За нас Србе, без обзира на то где живимо, Косово је камен темељац наше религије и историје. Слажем се да треба да гледамо у будућност и градимо мостове сарадње, али мислим да не гурајући Косово у чланство Савета Европе не помажемо дијалогу Београда и Приштине. 

    Она је подсетила да већина чланица УН не признаје Косово као самосталну државу.

    "Морамо поштовати територијални интегритет држава, јер ако то не радимо, вратиће нам се као бумеранг.  Нема потребе да се процес сили, будући да може имати бројне штетне последице. Савет Европе треба да допринесе дијалогу и сарадњи. Надам се да ће одлука која се донесе бити одговорна и промишљена"

  • 18:21

    Пантић Пиља: Кршите све процедуре примајући нешто што није држава

    Госпођо Бакојани, честитам вам јер ћете ући у историју као неко ко је на најбруталнији начин прекршио све законе на којима је ова институција заснована, рекла је шефица српске делегације у Парламентарној скупштини СЕ Биљана Патић Пиља.

    "Примате нешто што није држава, кршећи све процедуре", рекла је Биљана Патић-Пиља. 

    Само европска земља која поштује владавину права, мањинска права, може постати члан СЕ, подсетила је Пантић Пиља.

    Она је говорила о бројним примерима кршења права Срба на КиМ.

    "Зашто не говорите о правима Србима? Курти спроводи прогон и готово 14 одсто Срба је напустило КиМ. Срби доживљавају етничке нападе а ви не марите, приштинске власти хапсе, плене, пуцају на Србе", истакла је Пантић Пиља. 

    "Ово што радите је преседан којим отварате Пандорину кутију. Показујете да територијални интегритет вам не значи ништа", истакла је Пантић Пиља.

    КиМ ће увек бити део Србије, ми смо мала земља, али се никада нећемо предати, додала је она.

    "Размотрићемо да ли ћемо остати члан организације која не поштује међународна права", рекла је Пантић Пиља и завршила излагање реченицом на српском: "Живела Србија". 

  • 18:16

    Представници четири парламентарне групе у СЕ позвали на подршку "Косову"

    Представници четири парламентарне групе у Савету Европе, сви осим представника Европске конзервативне партије, који су говорили након обраћања Бакојани, позвали су на усвајање извештаја Доре Бакојани и подршку чланству тзв. Косова у Савет Европе.

    Они су изнели сличне аргументе: да тзв. Косово поштује владавину права, да је направило велики корак на путу ка чланству имплементирајући одлуку суда о враћању земљишта манастира Дечани, као и да ће чланство тзв. Косова у СЕ допринети стабилности у региону.

    Наглашено је и да Савет Европе не одлучује о статусу "Косова", не бави се територијалним споровима, као и да се овде ради о поштовању права грађана и њиховој заштити.   

image