Србија и Балкан

Дачић: Поред Немаца, Турака и осталих, Срби да буду означени као геноцидни?!

Министар спољних послова је указао да резолуција о геноциду у Сребреници не доприноси помирењу и да то питање, о коме ће се расправљати у УН, треба скинути са дневног реда
Дачић: Поред Немаца, Турака и осталих, Срби да буду означени као геноцидни?!www.globallookpress.com © Thomas Trutschel/photothek.net

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да резолуција о геноциду у Сребреници, о којој би данас требало да се расправља у УН, не доприноси помирењу и консензусу и истакао да то што се догодило у Сребреници не може да се квалификује као геноцид јер се зна шта подразумева дефиниција тог појма.

Дачић је за ТВ Пинк рекао да се у Сребреници догодио злочин, али не и геноцид, јер по дефиницији тај појам подразумева да је неко имао план о уништењу једног народа, што није био случај.

"Имате један злочин који је наравно стравичан и ми сами као српски народ инсистирамо на одговорности, зато што је нанета штета српском народу у целини. Геноцид је кривично дело које подразумева да је неко имао план о уништењу једног народа", навео је Дачић.

Министар је указао и да Резолуција о геноциду у Сребреници не доприноси помирењу и да то питање, о коме ће се расправљати у УН, треба скинути са дневног реда.

"Ако смо донели општу Резолуцију против геноцида, чему сада то да се доноси појединачна резолуција и да се Срби, поред Хута, прогласе јединим геноцидним народима, поред свих злотвора који су били на овој планети. Па чекајте, поред Немаца, Турака и осталих ми да будемо означени као геноцидни?", упитао је Дачић.

Дачић је истакао и да то што се догодило у Сребреници не може да се означи као геноцид, између осталог, и јер се одиграло на територији само једне општине у Босни и Херцеговини.

"Али, ако имамо нешто што се десило на територији само једне општине у Босни и Херцеговини, и није присутно на целој територији, како нешто можете онда да прогласите за геноцид? Чак и у пресуди стоји да је то само на тој општини", указао је он.

Дачић је додао и да је потребно да постоји јединство међу српским народом, јер времена нису лака.

image