Србија и Балкан

Без договора власти и опозиције: "Србија против насиља" у петак одлучује о бојкоту избора

Ово је четврти пут да се представници власти и опозиције састају како би разговарали о побољшању изборних услова
Без договора власти и опозиције: "Србија против насиља" у петак одлучује о бојкоту избора© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Четврти састанак власти и опозиције о изборним условима и препорукама ОДИХР-а који је трајао од 9 сати јутрос завршен је после 13 сати.

Састанак је, према речима председнице Скупштине Ане Брнабић био најбољи до сада, али да договор није постигнут јер се, како је рекла, све свело на датум избора.

"У смислу конструктивности, размене аргумената, овај састанак је био далеко најбољи до сада. Јако добар састанак и ја мислим да би се поносио сваки парламент на свету. Мислим да је то тај тон и то понашање које ми дугујемо грађанима", рекла је Брнабић.

Датум избора је, међутим, како је указала, ултимативно постављен.

"Не бирачки списак, не ОДИХР препоруке, да ли треба да се имплементирају пре или касније...", рекла је Брнабић.

Како је рекла представница "Србије против насиља" Мариника Тепић, не постоји политичка воља за договором, те се током преговора нису померили ни за милиметар.

Она је додала да ће прозападна опозиција до петка донети заједничку одлуку о томе да ли излазе на изборе.

"Имају још два дана да схвате озбиљност ситуације. За њих су избори најчистији и не постоји никаква миграција бирача... И даље стојимо отворени до наше коначне одлуке у петак да ли ће схватити озбиљност ситуације и да су одговорност и кривица на њиховој страни", рекла је Тепићева.

Састанку су присуствовали представници владајуће коалиције, између осталих, Миленко Јованов (СНС), Снежана Пауновић (СПС), као и представници других странака на листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане", а и представници коалиције "Србија против насиља" Радомир Лазовић, Биљана Ђорђевић (Зелено-леви фронт), Мариника Тепић (Странка слободе и правде), Зоран Лутовац (ДС), Мирослав Алексић (Народни покрет Србије) и други.

Ћутин "перформанс"

Иначе, почетак конференције за новинаре је обележио мањи инцидент који је изазвао посланик Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута који није учествовао у дијалогу власти и опозиције.

Јовановић је пришао Ани Брнабић која се спремала да започне конференцију за новинаре и добацивао, а Брнабић је, према писању Танјуга, "захвалила" на перформансу и додала да је ово још један показатељ како неки од њих замишљају дијалог.

"Човек дође, иако се ни на један разговор није одазвао, ни на једном састанку се није појавио, дође овде каже шта има, оптужи за различите глупости, а све што је изговорио су лажи, покупи се и оде. Не саслуша одговор, не занима га разговор. Шта да радите - срамота је у томе је што припада групи која себе зове 'Србија против насиља'", рекла је Брнабић.

Прошли састанак у парламенту представници коалиције "Србија против насиља" су напустили, а данашњи је одржан дан пошто су представници те коалиције послали нови предлог председници парламента Ани Брнабић.

Састанку нису присуствовали представници коалиције НАДА, као ни групе Ми – Снага народа, проф. др Бранимир Несторовић.

Овог пута на консултацијама нису били амерички амбасадор Кристофер Хил и шеф Делегације ЕУ Емануел Жиофре.

Брнабић је јуче на конференцији за новинаре рекла да су захтеви коалиције "Србија против насиља" у супротности са ОДИХР препорукама, а да је њихов ранији захтев, који се тиче обуставе изборних радњи за београдске изборе, противуставан.

Коалиција "Србија против насиља" послала је јуче захтев Ани Брнабић да се двотрећинском већином усвоји уставни закон о изменама и допунама Закона за спровођење Устава како би се сви локални избори одржали у истом дану 2024. године.

Обавестили су је и да су се пре четири дана, 12. априла званично обратили ОЕБС-у са захтевом да та организација посредује поводом, како кажу, постизборне кризе.

image