Србија и Балкан

МУП: Неосноване тврдње о задржавању аутобуса са КиМ регистрацијама на граници

Министарство је позвало органе привремених институција у Приштини да "не шире панику и лажно информишу јавност"
МУП: Неосноване тврдње о задржавању аутобуса са КиМ регистрацијама на граници© Antonio Ahel/ATAImages

Министарство унутрашњих послова Србије поручило је данас да су тврдње о наводном задржавању аутобуса са регистрационим ознакама са територије Косова и Метохије на граничном прелазу Батровци неосноване и да полиција није никога задржавала нити спречавала улазак и пролазак било ком грађанину са територије Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Министарство је објаснило да је у току појачана контрола свих путника на граничним прелазима и да се врше безбедносне провере у циљу веће сигурности и безбедности грађана, што, како наводе, може проузроковати дуже задржавање на самом граничном прелазу.

"Министарство унутрашњих послова још једном истиче да је свим грађанима са територије Аутономне покрајине Косово и Метохија дозвољен неометан улаз и најоштрије одбацује инсинуације да им је улаз забрањен због поседовања докумената издатих од стране привремених институција самоуправе у Приштини", пише у саопштењу.

Министарство је позвало органе привремених институција у Приштини да "не шире панику и лажно информишу јавност".

Приштински медији објавили су раније данас да је наводно од синоћ на стотине грађана КиМ блокирано у Србији на прелазу са Хрватском и да им се "не дозвољава да наставе путовање".

Министарства унутрашњих и спољних послова привремених приштинских институција поручила су грађанима да избегавају путовања кроз Србију, такође помињући "самовољно заустављања грађана Косова".

image